Martovski festival od 25. marta u Domu omladine 1Foto: Beoinfo

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da će Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, 67. po redu, poznatiji kao „Martovski festival”, biti održan od 25. do 29. marta u Domu omladine.

On je podsetio na to da je reč o jednom od najdugovečnijih festivala koji se održavaju na ovim prostorima.

Čast nam je što Grad Beograd može da se pohvali time da je organizator festivala sa ovakvom tradicijom. I dalje imamo isti tim i podršku od Ministarstva kulture i informisanja, Filmskog centra Srbije i Sekretarijata za kulturu, a glavni sponzor je kompanija „Lukoil”. Pripremili smo vrlo obiman program u takmičarskom delu, veliki broj radionica i gostiji. Dom omladine, u kojem će festival biti održan, ima zadatak da i ove godine na pravi način sve organizuje, kako bismo ispunili očekivanja gostiju.

Osvrnuvši se na slavne umetnike kojima je ovaj festival bio jedna od stepenica za uspon, dodao je kako upravo to i daje poseban značaj ovom festivalu.

Ovo je prilika da se mnogi autori predstave u što boljem svetlu. Takođe, želimo da podstaknemo one koji ove godine nisu prošli u takmičarskom smislu, da nastave sa svojim radom – kazao je Mladenović i dodao da je važno da se mladi umetnici motivišu za ulazak u svet filma.

Rekao je kako se nada da će očekivanja filmskih stvaralaca i publike biti ispunjena, te da će festival biti posećen u što većem broju.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl ocenio je da su Odbor i umetnički direktor festivala pripremili kvalitetan i raznovrstan program i izrazio uverenje da će i naredni festival biti sveobuhvatan. 

Program je korak unapred u revitalizaciji „Martovskog festivala”, koji za razliku od FESTA ima mnogo izraženiju i jaču tržišnu konkurenciju – rekao je Karl. 

On se osvrnuo na podršku koju FEST pruža ovom, starijem festivalu.

Vremenski su veoma blizu jedan drugom, zbog čega je lepo da se na FESTU najavi sledeći „bratski” festival, odnosno sledeća gradska filmska manifestacija – rekao je Karl. 

Umetnički direktor „Martovskog festivala” Dejan Dabić je rekao da je ovaj događaj nesumljivo najstariji festval u Srbiji i regionu, te da je započeo zajedno sa festivalom u Puli, 1954. godine. Potom je, dodao je, doneta odluka da se od 1960. godine, festival održava u Beogradu. 

Ovo je festival za sladokusce i probranu filmofilsku publiku. Na otvaranju i zatvaranju ćemo imati žurnale koji svedoče o istorijatu i značaju ovog festivala za našu kulturu i tradiciju. Na otvaranju ćemo upriličiti svetsku premijeru kratkog animiranog filma „Kad oružje govori”, a nakon toga nastavljamo s dugometražnim dokumentarnim filmom „Oni neće ostariti”. Na zatvaranju će premijerno biti prikazan film „Nimik” nakon čega će, takođe premijerno, biti prikazan dugometražni dokumentarni film „Šampionke na talasima” – istakao je Dabić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Martovski festival od 25. marta u Domu omladine”

  1. Dejane, crni Dejane, ja mislio da imaš još po nešto od integriteta. A ti seo za isti astal Andrejom Mladenovićem. Jaka ti umetnos’. Vala baš.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.