marvin gejFoto: Globe Photos / Zuma Press / Profimedia

Na današnji dan pre 40 godina tragično je nastradao Marvin Gej, jedan od najuticajnijih autora motaun i soul žanrova.

Četiri decenije otkako je Marvin Gej preminuo, u belgijskom gradu Ostendeu pronađene su kasete sa nizom neobjavljenih pesama ovog umetnika, piše BBC.

Veruje se da kolekcije obuhvata 66 pesama, a pripadala je muzičaru Šarlu Dumolinu, u čijoj kući je Gej odseo 1981. kada se odvikavao od kokaina.

Nakon Dumolinove smrti 2019. godine, to je predato njegovoj porodici zajedno sa još nekim Gejevim stvarima, a sada se postavlja pitanje da li oni imaju pravo da zadrže snimke.

Belgijski zakon kaže da kada prođe 30 godine, stvari postaju vlasništvo onoga kod koga se nalaze, bez obzira na to kako je došao da ih poseduje.

Međutim, to se ne odnosi na intelektualnu svojinu, pa se može desiti da su Dumolinovi naslednici vlasnici kaseta, ali da nemaju pravo na objavljivanje pesama.

Marvin Gej karijeru je započeo 1960-ih godina i postao je svetska zvezda i seks simbol zahvaljujući hitovima kao što su What’s Going On i Let’s Get It On.

Tokom 1980-ih imao je problema sa zavisnošću od kokaina, kada je napustio SAD i otišao u London u strahu od zatvora zbog neplaćenih poreza.

Kasnije je dobio poziv da odsedne u Belgiji tokom odvikavanja i tako je došlo do toga da bude kod Dumolina, prenosi The Guardian.

Marvin Gej je nastradao baš na Svetski dan šale

Smrt Marvina Geja došla je kao šok za celu muzičku industriju i fanove širom sveta, jer se dogodila u trenutku njegovog velikog povratka.

On je početkom 80-ih bio na dobrom putu da se odvikne od droge i vrati se na top-liste singlom Sexual Healing, ali se ipak vratio kokainu.

Nakon turneje, posvetio se porodici, naočito majci i dvema sestrama, što je dovelo do pogoršavanja odnosa sa ocem, sa kojim se dugo svađao.

Otac, koji je bio nasilan prema njegovoj majci, u jednom trenutku je pripretio da će ubiti sina ukoliko ga ovaj ikada pipne.

A to se nažalost i desilo 1. marta 1984. godine, kada su se njegovi otac i majka posvađali, jer je tada Marvin Gej gurnuo oca i krenuo da ga napada.

Otac se vratio sa pišteljom i upucao sina u grudi, što je čuo Gejev brat Frenki, koji tvrdi da su poslednje reči koje je Gej izustio bile: „Dobio sam šta sam hteo… Nisam to mogao sam, pa sam naterao njega. Dobro je, trčao sam svoju trku, nemam više snage u sebi“.

Frenki je to opisao u svojoj knjizi o bratu, gde je napomenuo da je on bio depresivan tokom 80-ih i da je pominjao kako razmišlja o samoubistvu, piše Far Out Magazine.

Mnogi su pomislili da je tragična smrt pevača bila okrutna šala za prvi april, ali ubrzo se ispostavilo da je ipak u pitanju istina i da je svet izgubio jednog fenomenalnog izvođača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari