Mascomu zabranjena dalja prodaja EKV izdanja 1Foto: Pixabay/Skitterphoto

Zbog prekršene zakonske obaveze da označi autora i izvođača na muzičkom delu, Privredni sud u Beogradu je, radi obezbeđenja moralnih autorskih i interpretatorskih prava Milana Mladenovića, Ivana Fecea Firčija, Ivana Rankovića, Marka Milivojevića, Dragiše Uskokovića i Bojana Pečara, kompaniji Mascom zabranio privremenom merom dalju prodaju i oglašavanje Mascomovih LP i CD izdanja grupe Ekatarina Velika: ‘Dum Dum’, ‘Neko nas posmatra’, ‘Samo par godina za nas’, ‘Iznad grada’ i ‘Krug’ – istakli su u saopštenju za medije iz Zadužbine Milana Mladenovića.

Oni navode da je Mascom dužan da u roku od osam dana povuče navedena izdanja iz prodaje pod pretnjom novčane kazne od 500.000 dinara. Sud je odredio ove mere zato što je Mascom izdao i prodavao nosače zvuka bez da je naveo imena autora.

Ivan Fece Firči, bubnjar grupe EKV, svojevremeno je povodom sukoba Mascoma i Zadužbine za Danas kazao da se u Srbiji mešaju pojmovi i da malo ko razume razliku između autorskog prava, mehaničkog prava, između pablišinga, izvođačkog prava. Da su ovde svi zbunjeni već dugi niz godina, pa zato, pre nego što bilo ko šta uradi, čak i oni koji misle da znaju, treba da se pogleda u slovo zakona.

– I ja sam autor, tako da nemaju načina da dokažu da su autori, inače bih i ja to znao. Izlišna je svaka druga priča, zato ponavljam da u potpunosti podržavam Fondaciju Milan Mladenović – istakao je Fece tom prilikom.

Iz Zadužbine podsećaju da se još od 2015. godine vlasnik kompanije Mascom bez ikakvog pravnog osnova deklariše kao vlasnik prava nad fonogramima za četiri studijska i dva live albuma, tvrdeći da je ta prava otkupio od poslednjeg menadžera EKV-a koji ni sam nikada nije bio vlasnik spornih fonograma, jer su stvarni vlasnici PGP RTS – za studijske albume, i članovi benda EKV – za live snimke.

– Mascom od tada izdaje piratska izdanja za koja nije dobio dozvolu ni vlasnika fonograma niti obnovio ugovore sa autorima i interpretatorima. Ova prevara je polazna tačka za nekoliko sudskih sporova koje po raznim osnovama protiv kompanija Mascom i Tin Drum vode Zadužbina Milana Mladenovića, nekadašnji članovi EKV-a, kao i PGP RTS – navedeno je u saopštenju Zadužbine.

Kako stoji u saopštenju, „iako je ovo rešenje o privremenoj meri samo deo dugog pravnog procesa koji Zadužbina Milana Mladenovića i nekadašnji članovi benda EKV vode protiv kompanije Mascom, ona predstavlja veliki korak ka zadovoljenju pravde, te se iz Zadužbine nadaju da će sud i svojim daljim odlukama dovesti do poštovanja zakonskih autorskih i interpretatorskih prava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari