Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen u Negotinu 1Foto: Muzej Krajine Negotin

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen je u Negotinu izložbom „Šoa – Holokaust – Кako je to ljudski bilo moguće?“ koju su zajednički organizovali Tehnička škola Negotin i Muzej Krajine u ovom gradu. Postavku u Muzeju Hajduk Veljka moguće je obići do 8. februara.

Na pitanje sadržano u nazivu izložbe “Kako je to ljudski bilo moguće?” izložbeni panoi, njih 19, pokušali su da odgovore.

Vremensku osu od 1933. do 1945. autori izložbe iz Odeljenja za putujuće izložbe Muzeja Jad Vašem, prikazali su dokumentarnim fotografijama, ličnim pričama, svedočenjima onih koji su preživeli Holokaust i onih koji to nisu.

A svedočenja jevrejske dece koja su doživela Holokaust na otvaranju ove izložbe, preneli su učenici Tehničke škole Negotin, a direktor negotinskog Muzeja uputio je poziv svim obrazovnim ustanovama u opštini da dođu i posete ovu izložbu.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen u Negotinu 2
Foto: Muzej Krajine Negotin

Koncipirana je tako da se u svega nekoliko koraka, može usvojiti osnovno istorijsko znanje o ključnim elementima Holokausta, razumeti princip hronologije i dobiti uvid u različite dimenzije Holokausta i razmišljati o istoriji ne samo kao o nizu događaja već i ljudskih priča, kako se navodi u pedagoškom vodiču kroz izložbu “Šoa – Kako je to ljudski bilo moguće’”.

Izložbom su, u kratkim crtama, predstavljeni najvažniji istorijski aspekti evropskog Holokausta, od života Jevreja u predratnoj Evropi do oslobađanja nacističkih koncentracionih logora.

Stvaranju kompletnije slike doprinosi i izložba ”Neke reči o Holokaustu u Srbiji”, autora Miška Stanišića, koja na šest panoa obrađuje najvažnije elemente i događaje vezane za istoriju Holokausta u okupiranoj Srbiji, takođe postavljena u Muzeju Krajine u Negotinu.

Izložba je otvorena do 8. februara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari