Međunarodni festival Dani orgulja / Dies organorum 23. put 1Foto: Kulturni centar Beograda

Ovogodišnje 23. izdanje međunarodnog festivala Dani orgulja / Dies organorum u organizaciji Muzičke redakcije Kulturnog centra Beograda biće održano od 26. juna do 6. jula u Katedrali Blažene Djevice Marije na Neimaru.

Posvećena je kako klasičnom muzičkom nasleđu kompozicija specifično za orgulje, tako i savremenim izvođačkim praksama.

Dani orgulja – Dies organorum muzička je manifestacija od izuzetnog značaja ne samo kod nas već i šire.

Ove godine nastupiće orguljaši iz Nemačke, Mađarske, Austrije, Norveške, Hrvatske i Srbije.

Zahvaljujući nastavku saradnje sa Muzičkom produkcijom RTS-a, na festivalu će nastupiti i naš najznačajniji vokalno-instrumentalni sastav Hor i Orkestar Radio-televizije Srbije.

Koncert Orgulje u savremenim muzičkim tokovima, osim samog izvođačkog dela, sadržaće i vizuelne improvizacije u vidu svetlosne instalacije koje je osmislio Izvanredni Bob.

Program uključuje i program za decu, kao i Letnju školu orgulja.

„Festival ne bi bio moguć bez ljubaznosti Beogradske nadbiskupije i župnika Katedrale Blažene Djevice Marije u čijem su vlasništvu raskošne orgulje graditeljske kuće Zanin iz Italije, na koje smo, kao građani Beograda, toliko ponosni“, ističu organizatori manifestacije.

Festival se realizuje uz podršku Ministarstva kulture RS, Grada Beograda, Beogradske nadbiskupije, Goethe-institut u Beogradu, Austrijskog kulturnog foruma, Odeljenja za kulturu Ambasade Mađarske – Collegium Hungaricum u Beogradu, Sokoja, norveške fondacije Fund for Performing Arts i Kulturdirekoteratet (Arts and Culture Norway), kao i Informatike i Alma Quattro.

Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari