orguljefoto EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Ovogodišnje, 22. izdanje međunarodnog festivala Dani orgulja / Dies organorum održaće se od 28. juna do 7. jula u Katedrali Blažene Djevice Marije na Neimaru, a u organizaciji Kulturnog centra Beograda. Ove godine će se festival održati u smanjenom obimu usled izostanka finansijske podrške Ministarstva kulture i informisanja čija je podrška bila osnov za planiranje programa Festivala već dugi niz godina.

Uprkos tome, u okviru Festivala će nastupiti četiri izvanredna orguljaša, koji je trebalo da održe koncerte još u okviru obeležavanja jubileja 20 godina postojanja, ali su odloženi zbog pandemije.

Za otvaranje ovogodišnjeg izdanja, večeras u 20 časova, odabran je koncert posvećen Johanu Sebastijanu Bahu.

Program je osmislio i izvodi ga italijanski orguljaš i muzikolog Lorenco Gijelmi.

Koncert nosi naziv Stopama Johana Sebastijana Baha i rezultat je Gijelmijevog bogatog muzikološkog i izvođačkog iskustva.

Sadrži, između ostalih, nedovršene Bahove kompozicije koje je sam izvođač dovršio ili rekonstruisao.

Gijelmi je orguljaš Bazilike Svetog Simplicijana u Milanu.

Profesor je na Institut za staru muziku Civica Scuola di Musica di Milano.

Njegov dolazak podržao je Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Koncert nesvakidašnjeg trija, koji čine dve alpske horne i orgulje, biće prilika da naša publika upozna još jedan neobičan instrument u utorak, 5. jula.

Velika cev alpske horne je bliska cevima orgulja, a njena zvučna boja je izuzetno komplementarna sa orguljskim zvukom.

Muzičari koji će nas voditi kroz ovaj novi, raskošni zvučni svet su hornisti Ana Stanković (Srbija/Nemačka) i Martin Ros (Švajcarska), kao i orguljašica Karmen Jauh (Nemačka).

U njihovom nastupu je posebno zanimljiv način na koji koriste akustičke specifičnosti svakog individualnog koncertnog prostora menjajući položaj sa koga sviraju tokom koncerta.

Program objedinjen pod nazivom Sjaj zvuka za dve alpske horne i orgulje čine dela savremenih švajcarskih autora, i kompozitora kao što su Gunar Idenstam, Žan Giju, Vili Žak, Robert Prajzman, koji u svojim delima tragaju za specifičnom meditativnom atmosferom.

Trio je poseban program pripremio za najmlađu publiku i ovaj koncert će biti održan u ponedeljak, 4. jula, u podne.

Ovo će biti retka prilika za upoznavanje sa instrumentima kao što su orgulje i alpska horna.

Koncert je namenjen deci predškolskog i ranog školskog uzrasta. Gostovanje ovog trija podržao je Goethe-Institut u Beogradu i Ambasada Švajcarske u Beogradu.

Progam Dalibora Miklavčiča činiće dela slovenačkih kompozitora kao i improvizacije na zadate teme, a publici će ga predstaviti u sredu, 6. jula.

Čast da zatvori festival, u četvrtak 7. jula, pripala je jednom od najtraženijih orguljaša na svetskoj orguljaškoj sceni danas, Nejtanu Laubeu iz Sjedinjenih Američkih Država.

Laube je 2021. godine zamenio svog mentora Ludgera Lomana na mestu profesora na Visokoj školi za muziku u Štutgartu, jednoj od najvažnijih orguljaških škola u svetu.

Poznat je po briljantnom sviranju i kreativnom koncipiranju širokog repertoara koji obuhvata dela komponovana tokom pet vekova (uključujući i njegove virtuozne transkripcije orkestarskih dela).

Edukativni deo festivala – Letnja škola orgulja – podrazumeva majstorske radionice i predavanja gostujućih orguljaša, besplatna je i namenjena učenicima i studentima.

Koncerti počinju u 20 sati, ulaz je slobodan.

Osim pomenutih, Festival se realizuje uz podršku Grada Beograda i Beogradske nadbiskupije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.