Međunarodni festival nemog filma od 15. do 17. novembra 1Foto: Pixabay/mohamed_hassan

Međunarodni festival nemog filma pod nazivom „Ćutanje je zlato“ biće organizovan od 15. do 17. novembra, u Beogradu, na Palići i u Nišu, objavio je danas Filmski centar Srbije (FCS).

„Ćutanje je zlato “ je festival savremenog nemog filma svih kategorija, kao i retrospektiva klasičnih dela neme epohe igranog filma.

Sastoji se od takmičarskog programa novonastalih filmova, kao i specijalnih projekcija značajnih filmova iz istorije nemog filma sa improvizovanom muzikom nekoliko muzičkih sastava kao pratnjom i pratećim predavanjima.

Naziv 1. festivala je inspirisan istoimenim filmom Renea Кlera, iz 1947, sa radnjom smeštenom u epohu nemog filma.

Ostvarenja u okviru festivala biće prikazani u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu, u Bioskopu Abazija na Paliću i u niškom Kulturnom centru.

Epoha nemog filma je stvorila autentično izražajno sredstvo sa originalnim sistemom značenjskih kodova zasnovanim na postupcima koji pripadaju isključivo vizuelnom kinematografskom jeziku i manipulaciji dijegetičkim prostorom i vremenom – montaži, naveo je FCS.

Pojavom zvuka, igrani film je preuzeo i neke oblike izražajnosti iz klasičnih dramskih formi i time izgubio na svojoj čistoti i autentičnosti u estetičkom smislu, često dajući prednost verbalnim izražajnim sredstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari