Sportsko-umetnička igra duga deset godina 1Foto: Beta/MILOS MISKOV/DS

 – Uvek smo nastojali da prikazujemo najsvetlije strane sporta kroz izbor filmova, ali i deformacije u sportu, od nekorektne profesionalizacije, kako političke, pa sve do raznih medicinskih defekata. Da obuhvatimo što više zemalja i sportova, ne samo fudbal i košarku. Sve to ovaj festival kroz filmove želi da pokaže – kazao je Jovan Marković, umetnički direktor festivala Festivala sportskog filma, koji ove godine slavi deset godina postojanja.

Jubilarni Međunarodni festival sportskog filma biće održan od 26. do 29. avgusta na Zlatiboru, najavljeno je na konferenciji za medije u Jugoslovenskoj kinoteci.

U skladu sa jubilejom, deseta godina donosi i deset, plus jedan, dobitnika Nagrade za životno delo, a to su: Ivan Golac, Ivan Gudelj, Vesna Čitaković Đurišić, Radmilo Mišović, Razija Mujanović, Željko Obradović, Dragan Pantelić, Milorad Stanulov, Dino Rađa, Lazar Ristovski.

Nagrade za sportiste biće dodeljene prve večeri festivala, kao i nagrada Heroj sporta i života – Povelja Nataša Kovačević, čiji je ovogodišnji dobitnik Željko Dimitrijević zlatni paraolimpijac, bacač čunjeva.

Posle dodele nagrada biće prikazan dokumentarac „Igra mog života“, premijerni film o Bori Stankoviću, čiji su autori Ivica Vidanović i Aleksandar Miletić.

Na svečanom zatvaranju biće održana dodela nagrada najboljim filmskim stvaraocima i priznanja za životno delo Ivanu Gudelju i Dinu Rađi.

Ostvarenja koja zatvaraju festival su dokumentarni film „Ivanova igra“, čiji je autor Tomislav Žaja i epizoda igrane serije „Drim tim: 11+1“ Lazara Ristovskog.

Žiri festivala čine: Anita Panić, Božo Sušec i Vladimir Stanković.

Festival je za ovih deset godina, pored ostalih rezultata, ušao i u Međunarodnu asocijaciju festivala sportskog filma, sa središtem u Milanu.

Plakat ove manifestacije prikazuje naše „zlatne košarkašice“ evropske prvakinje, koje su se pripremale upravo na Zlatiboru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari