Umetnik koji je u karijeri objedinio sve pozorišne kategorije – od tekstopisca i koreografa do glumca i reditelja, Mel Bruks postao je merna jedinica estetskog pomaka u radu jednog pozorišta. Danas se takav stil komedije ironičnog pristupa stvarnosti zove jednostavno „melbrukovski“. Njegov mjuzikl „Producenti“ koji je 2001. na Brodveju zaradio tri miliona dolara i dobio 12 Toni nagrada, 26. februara, deset godina kasnije, imaće svoju beogradsku premijeru.


– „Producenti“ su najsloženiji mjuzikl, ne samo na Terazijama, već u svetu, kao savršena glumačka, igračka i pevačka konstrukcija koja podrazumeva vrhunsku produkciju i organizaciju. Na Brodveju se igra jedna predstava u nekoliko podela, a u repertoarskom pozorištu, poput našeg, izazov je postaviti takav mjuzikl koji će jedna te ista glumačka postava igrati iz večeri u veče – rekao je na jučerašnjoj konferenciji direktor Pozorišta na Terazijama Mihailo Vukobratović.

Reditelj mjuzikla je Jug Radivojević, kome je ovo peti angažman za Terazije.

– Kako smo obećali 7. decembra, kada se održala prva proba, premijera će biti 26. februara, 60 proba kasnije. Savladali smo materijal koji je obiman za reditelja i za glumce i to veoma dobro – kazao je Radivojević.

Nebojša Dugalić glumi Maksa Bjalistoka i kaže da je važno nametati naizgled neaktuelne teme.

– Mjuzikl ne dopušta dubinsku filozofiju, ali priča u „Producentima“ teče tako brzo i duhovito, raspon situacija je veoma velik. Ovo je bezvremena tematika funkcionisanja pozorišta i problema koji se javljaju – rekao je Dugalić.

Jedina ženska uloga Ule Inge Hansen poverena je Jeleni Jovičić (u filmskom rimejku iz 2005. Ulu je igrala Uma Turman uz Metjua Broderika i Natana Lejna).

– Ja sam majka i prija mi uloga mlade, ambiciozne žene, zavodnice. Ula je naizgled površna, ali uistinu temeljna u svojim namerama da postane zvezda u čemu i uspeva. Danas se takve devojke pojavljuju u rijalitima. Iako sam ranije radila mjuzikle, prvi put sam stala uz Nikolu Simića od koga sam mnogo naučila – rekla je Jovičić.

Sve je lako među vršnjacima

Budući da je bolestan, Nikola Simić rekao je da će priču o njegovoj ulozi prepustiti publici i kritici i dodao da je ostao začuđen gledajući friz u foajeu pozorišta.

– Ko bi rekao da će ovo mesto, gde sam tokom okupacije gledao film Baron Minhauzen, postati pozorište i da ću ja u njemu glumiti. Predstava i uloga su zahtevni i ozbiljni, ali znate, među vršnjacima ništa nije teško – primetio je Simić koji je najstariji član glumačke ekipe koju čine i: Nebojša Dugalić, Slobodan Stefanović, Andrija Milošević, Milan Antonić, Jelena Jovičić i Miroljub Turajlija. Tekst predstave pisali su Mel Bruks i Tomas Mihen, muziku ponovo Bruks, koreograf je Igor Barberić, scenograf Aleksandar Denić. Kostime je radila Marina Medenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari