Merlinka festival: Liberte, egalite, queernite 1

Međunarodni festival LGBT filma Merlinka, održava se ove godine od 5. do 8. decembra u Domu omladine Beograda.

Za četiri dana festivala, koji ove godine ima francuski fokus, u tri sale DOB biće prikazano 120 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova LGBT tematike.

Festival 5. decembra u 21 sat otvara švedsko-gruzijsko-francuski film I onda smo plesali švedskog reditelja Levana Akina. Film prati Meraba koji od malih nogu uči ples u Nacionalnom ansamblu Gruzije sa svojom partnerkom Mari. NJegov svet se okreće naopačke kada dolazi opušteni Irakli, koji u isto vreme postaje njegov najveći rival i najveći izvor požude.

Na festivalu će takođe biti prikazan dobitnik Srebrne palme za najbolji scenario na Kanskom filmskom festivalu Portret dame na vatri, rediteljke Selin Skjame koju domaća publika pamti po filmovima Tomboy i Moj život kao tikvica. Portret dame… dešava se u Francuskoj 1770. kada slikarka Marien treba da naslika portret za Eloiz bez njenog znanja. Ona je posmatra svakog dana, kako bi je krišom naslikala.

Festival zatvara francuska komedija Sjajni škampi u režiji Maksim Govar i Sedrika le Galokoja, koja je doživela veliki uspeh u francuskim bioskopima. U ovoj priči olimpijski šampion Matijas biva kažnjen zbog homofobičnih izjava na televiziji tako što postaje trener amaterskog gej vaterpolo tima, koji želi da se kvalifikuje za Gej igre u Hrvatskoj.

Englesko/francuski reditelj i glumac Entoni Hikling biće gost ovogodišnjeg Merlinka festivala u okviru kog će biti organizovana retrospektiva njegovih filmova. On će uz pomoć francuskog glumca Gaetana Vetijea održati i masterklas na temu prikazivanja golog tela na filmu i rada sa glumcima.

Organizatori izdvajaju iz programa dobitnika Queer lava u Veneciji, čileanski film Princ Sebastijana Munjoza, američki Divlje noći sa Emili (Dikinson) Madlen Olnek, austrijski Erik i Erika Rejnholda Bilgerija, meksički Nije vam ovo Berlin Harija Sama, brazilski Sokrat Aleksandra Morata, južnoafrički Kanarinac Kristijana Olvagena, vijetnamski Song Lang Leona Lea, dokumentarce Galor Lasla i Dilana Tonka, DŽonatan Agasi me je spasio Tomera Hejmana, Dok nas pornić ne rastavi Horhea Pelikana, Gej hor, duboki jug Dejvida Čarlsa Rodrigeza i Stvaranje Montgomerija Klifta Roberta Andersona Klifta i Hilari Demon.

Projekciju ovog poslednjeg pratiće specijalni program u Jugoslovenskoj kinoteci, od 2. do 4 decembra, kao uvod u Merlinka festival.

Na svečanom otvaranju Merlinka festivala svoj performans održaće Branko Milisković inspirisan Marijom Antoanetom, dok na zatvaranju festivala nastupa slovenačka grupa Sestre koje su predstavljale Sloveniju na Evroviziji 2002. i pevaju u drugoj sezoni serije Senke nad Balkanom. Detaljnije o programu na www.merlinka.com.

Merlinka šesti put u Novom Sadu

Po prvi put ove godine Merlinka festival paralelno će biti održan u Beogradu i Novom Sadu. Besplatni program NS Merlinka festivala, šesti put će biti održan od 6. do 8. decembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Merlinka u Novom Sadu počinje 6. decembra u 18 sati diskusijom Suicid i autodestrukcija u LGBT zajednici, nakon koje će, sat vremena kasnije, biti prikazan domaći kratki film Podrška u režiji Novosađanke Milice Maletin. Nakon projekcije filma i razgovora sa autorkom sledi američki dokumentarac Stvaranje Montgomerija Klifta. U 21 sat biće prikazan film Erik i Erika. Sledećeg dana, program počinje u 19 sati projekcijom filma Gej hor duboki jug. Sledi bosanski kratki film Fikus, a od 21 sat 9 film Divlje noći sa Emili. Poslednjeg dana festivala u 19 sati je projekcija filma Galor. Slede kratki hrvatski fPeti sprat levo i makedonski kratki filmovi Neonska srca i Pravi trenutak. Za kraj programu, u 21 sat biće prikazana komedija Sjajni škampi.

Svečano otvaranje Merlinka festivala

Crveni tepih i baloni u duginim bojama očekuju posetioce na svečanom otvaranju Merlinka festivala, 5. decembra. Izložba Trans Balkan fotografa Aleksandra Crnogorca biće otvorena u 20.30 sati. Aleksandar Crnogorac se kroz seriju dokumentarnih fotografija bavi preispitivanjem problema transrodnih ljudi iz Srbije i regiona. Dreg kraljice iz Haus of KayGie predstaviće ikonične ženske likove iz filmova dok gosti festivala uživaju u koktelu i Gomboca keteringu. Ceremonija svečanog otvaranja počinje u 21 sat, izvođenjem performansa Branka Miliskovića Ko je gladan? Nakon performansa sledi muzički nastup koji će organizatori do samog početka festivala čuvati u tajnosti. Direktor i selektor festivala će predstaviti program ovogodišnjeg festivala, goste i prateći program festivala. Čast da otvore festival imaće reditelj Entoni Hikling i novinar Frank Fajnans-Madreira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari