„Metal je muzika pobune“ – priča o libanskom ženskom metal bendu Slave to Sirens 1Foto: Youtube Printscreen/Oscilloscope Laboratories

Da li ste znali da u Libanu postoji ženski treš metal bend pod nazivom Slave to Sirens, koji predstavlja svojevrsnu anomaliju u ovoj oblasti?

Ako niste, ne krivimo vas, ali sada je pravi trenutak da se o njima priča, jer izlazi dokumentarac pod nazivom Sirens, u kome se priča o njihovom teškom putu do uspeha. Kako kaže gitaristkinja Lijas Majasi „Metal je muzika moći, muzika pobune“, a za njen bend to je postao način da imaju glas u zemji u kojoj see moć zloupotrebljava a pobuna postaje sve opasnija.

Dokumentarni film je delo marokansko-američke rediteljke Rite Bagdadi, prikazuje sa kojim se sve izazovima bend sreo prethodnih godina, ali i pruža uvid u svet arapskih žena. Ujedno daje i jedan specifičan kontekst – opisuje revoluciju koja je započela u Libanu još u oktobru 2019, a koja i dalje traje u nekom obliku, piše Guardian.

Razlozi za to su mnogi – ekonomska nestabilnost, nesposobnost vlade da obezbedi struju i sanitarnu infrastukturu, porezi… Sve je dostiglo novi nivo nakon eksplozije u luci u Bejrutu 2020, u kojoj je poginulo više od 200 ljudi. „Mislim da se nisam oporavila od toga, da se niko u Libanu nije oporavio od toga“, reka je Majasi.

Bend Slave to Sirens je i nastao na jednom protestu, ali 2015. godine, posvećenom borbi protiv đubreta i deponija u Bejrutu, Tada je Majasi upoznala drugu gitaristkinju Šeri Beharu i otkrila da vole istu muziku – treš metal. Obe su odrasle uz njega i volele što on ima dosta političkih tema i što na neki način daje glas onima koji ga nemaju.

Ostatak benda takođe su ispunile žene – basistkinja Alma Dumani, bubnjarka Tatjana Bugaba i pevačica Maja Kairala, koja mnoge iznenađuje vokalnim sposobnostima. Mala metal scena u Bejrutu ih je odmah prihvatila, a do sada su izdale samo jedan EP pod nazivom Terminal Leeches 2018. godine. Naziv benda je izabran jer su „svi robovi u ovom životu – robovi novcu, ratu društvu“.

Mnogi van ove zajednice su ih osuđivali i nazivali raznim pogrdnim imenima, ali njih nije briga za to. Kažu da žene koje se tako oblače i sviraju takvu muziku krše norme i to pojedinim ljudima u Libanu deluje satanistički, iako nije.

Međutim, bend je prepoznala i međunarodna muzička scena, pa su tako nastupali na čuvenom Glastonberiju. Tenzije su postojale i u okviru benda, pa su ga napustile bubnjarka i pevačica, a basistkinja treneutno živi na Floridi, ali i dalje snima svoje deonice za pesme na daljinu.

I same ključne osobe Majasi i Behara nameravaju da napuste zemlju zbog sve lošijeg kvaliteta života, ali nastavljaju da rade na novom albumu i traže nove članove benda. Koliko god da je svet, a i njihova zemlja, u lošoj situaciji, kažu da im muzika daje nadu, da im pruža utočište i daje energiju da nastave dalje.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari