Mia David i Antonio Grgić pobedili na konkursu za Spomenik žrtvama genocida u Srebrenici 1Foto: Youtube Printscreen/Radio Slobodna Evropa

U okviru konkursa za Spomenik žrtvama genocida u Srebrenici na području Srbije pobedili su Mia David iz Srbije i Antonio Grgić iz Hrvatske, piše Nova.rs.

Koncept spomenika je sledeći: „Šuma se sadi za žrtve genocida u Srebrenici. Za svakog ubijenog jedno drvo. Te sadnice će rasti, razvijati se i s vremenom stvoriti šumu. Taj početak treba da preraste u šumu svih žrtava i tako da postane prostor ozdravljenja Srbije. Način da se ponovo diše. Nova pluća Srbije“, piše „Jutarnji list“.

Reč je o konkursu „Praznina“, za spomenička rešenja kojima bi se pamtile žrtve genocida u Srebrenici, a koji je raspisala Inicijativa mladih za ljudska prava. Žiri u sastavu istoričarka Olga Manojlović Pintar, umetnik Vladimir Miladinović i grafički dizajner Bojan Hadžihalilović dodelio je uz prvu, tri ravnopravne druge nagrade.

Ravnopravno su nagrađeni projekti „Srebrni svetionik“ Borisa Petrovića, „Spomen soba // Praznina“ Vladimira Pajića i „Kapija mira“ Milke Kosanović.

Mia David i Antonio Grgić dalje navode: „Stalno smo fokusirani na to da spomenik mora biti u Beogradu i da treba pronaći odgovarajuću lokaciju. Sve i da država želi u tome da učestvuje, bilo bi pitanje šta je dobra lokacija s obzirom na to da spomenik nije na mestu stradanja. Naše je stajalište da lokacija nije važna. Da može biti bilo gde. Da treba birati onu koja je finansijski najdostupnija. Lokacija je tamo gde pronađemo parcelu odgovarajuće veličine koju možemo da kupimo od donacija“.

Postoje i produkcijski troškovi. Cene zemljišta, kažu, zavise od lokacije, a za sadnju šume, izračunali su, treba oko 80.000 evra.
Mia David je arhitekta, kustos i scenograf. Magistrirala je i doktorirala na Grupi za scenski dizajn na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari