(VIDEO) Predstavljen digitalni format imena srebreničkih žrtava na zgradi Skupštine Srbije 1Foto: Danas/Milica Radojičić

Performans kojim je predstavljen digitalni umetnički rad Mie David „Život je ono što sanjaju mrtvi“ održan je danas u 18 časova ispred Narodne skupštine.

Digitalni umetnički rad je posvećen 27. godišnjici genocida u Srebrenici.

Svako od okupljenih građana mogao je uz pomoc Instagram filtera pod imenom „Pamtimo.“ da vidi imena žrtava virtuelno ispisanih na zgradi skupštine kada kameru usmeri u njenom pravcu.

Okupio se manji broj ljudi, većinom pripadnici mladih, kao i novinarskih ekipa. Skup je prošao bez incidenata.

Nevladine organizacije (NVO) u čijoj organizaciji je i sproveden projekat, objasnile su ranije da pomeranjem telefona, prisutni mogu videti 8.372 imena sa datumima rođenja koja „lebde oko Skupštine, podsećajući na svoje odsustvo“.

„Za ovaj projekat nisu potrebne lokacije, dozvole ili materijalna imovina. Ovim projektom, mrtvi ostaju sa nama za uvek“, poručili su iz tih organizacija ranije.

„Život je ono što sanjaju mrtvi“ zapravo je aplikacija koja omogućuje da se na ekranima mobilnih telefona, kada se usmere ka zgradi Skupštine Srbije, pojavljuju imena ubijenih u genocidu u Srebrenici.

Autorka Mia David rekla je da se u aktivističkim krugovima godinama govori o tome kako bi mogao da se napravi i kako bi izgledao spomenik žrtvama genocida u Srebrenici.

Ona je smatra da je to političko pitanje, uz ocenu da ništa zvanično neće moći da bude urađeno dok ne bude političke volje.

Istakla je da je iritira nemoć javnosti kada su u pitanju ratovi u bivšoj Jugoslaviji, naglasivši da građani moraju da izađu iz tog narativa i da, ako se fizički ne može zauzeti prostor i spomenik ne može da bude podignut u realnosti, može da bude podignut u „proširenoj realnosti“.

Mia David je ukazala da je deo njene familije stradao u zločinu koji su nacisti počinili u Kragujevcu tokom Drugog svetskog rata i istakala da joj je potpuno neverovatno „da se takva stvar ponovo desi“.

(VIDEO) Predstavljen digitalni format imena srebreničkih žrtava na zgradi Skupštine Srbije 2
Foto: Danas/Milica Radojičić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari