Istoričarka iz Beča: Vlasti Srbije kriminalizovale partizane, a rehabilitovale saradnike okupatora 1Foto: Nađa Vukajlović/Danas

Istoričarka Univerziteta u Beču Jelena Đureinović izjavila je danas u Novom Sadu da su vlasti u Srbiji smišljeno i sistemski kriminalizovale jugoslovenske partizane, a rehabilitovali saradnike okupatora iz Drugog svetskog rata.

„Režim ima veoma jasnu sliku o tome koliko su politike sećanja važne i s predumišljajem gradi politike sećanja na način kako njemu odgovara. Danas se ne samo komemoriše, već se i slavi uloga Srbije u ratovima devedesetih. Uz to ide i militarizacija tih komemoracija i proslava“ – kazala je Đureinović na 14. Međunarodnoj konferenciji „Mostovi medijskog obrazovanja“, na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Po njenim rečima, režim forsira narativ o „oslobodilačkim“ ratovima Srbije – da se Srbija „uvek branila, da nikada nije napadala i da je uvek bila žrtva“.

„Reč je o industriji sećanja kroz korištenje medija i digitalnih alatki. Na delu su populizam i autoritarna vlast. Glasovi kritike su marginalizovani, a dominira narativ koji formira režim“ – rekla je Đureinović.

Arhitektkinja i profesorka Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Mia David kazala je da „nema šanse“ da se u Srbiji postavi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici, iako je bilo takvih inicijativa civilnog društva.

Dodala je da je moguće jedino napraviti „digitalni spomenik žrtvama“, ali da ni digitalni prostor nije slobodan, jer u njemu često dominiraju ekstremni desničari.

Pre dve godine ispred Skupštine Srbije predstavljen je digitalni umetnički rad „Život je ono što sanjaju mrtvi“, čija je autorka Mia David.

To je aplikacija koja posredstvom mobilnog telefona na zgradi parlamenta prikazuje imena 8.372 žrtve genocida s datumima rođenja. Njihova imena uz pomoć tehnologije „proširene stvarnosti“ (augmented reality) „lebde oko Skupštine, podsećajući na svoje odsustvo“ – rekli su tada organizatori.

Taj rad je 2021. pobedio na konkursu pod nazivom „Nikome se ne ponovilo“ u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, Foruma ZFD i Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Mia David je na današnjoj konferenciji kazala da je na delu „brisanje sećanja“ i kao drastičan primer navela to što su snage bivše Vojske Republike Srpske u granatiranju Sarajeva zapalile Vijećnicu u tom gradu, u kojoj je i Univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, te su spalili million i po knjiga.

„Čak su uoči granatiranja zavrnuli vodu, da vatra ne može da se gasi. To je brisanje sećanja“ – kazala je Mia David.

Konferencija nosi naziv „Digitalne tehnologije i kultura sjećanja na Balkanu (i šire)“ i održava se uz podršku OEBS-a. Učesnici govore na teme upotrebe virtuelne (VR) i proširene stvarnosti (AR), veštačke inteligencije (AI) i „fektčekinga“ u informativnim medijima, o digitalizaciji sećanja, kulturnim identitetima i medijskoj pismenosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari