Mihaeli Stamenković nagrada za najbolju glumicu na festivalu ženskog filma u Rimu   1Foto: Promo

Na upravo završenom petom Međunarodnom festivalu ženskog filma Cinema d’iDEA u Rimu, Mihaela Stamenković osvojila je nagradu za najbolju glumicu, a ovo visoko priznanje donela joj je ulogu u filmu „Prolećna pesma“, u režiji Natalije Avramović. 

Ovaj rimski festival, u potpunosti usredsređen na filmska dela rediteljki i transrodnih osoba, stekao je svetsku popularnost gotovo od osnivanja, a ove godine je održan od 27. septembra do 3. oktobra.

“Prolećna pesma” je debitantski dugometražni igrani film Natalije Avramović, koja potpisuje scenario zajedno sa Ljubinkom Stojanović, a snimljen je u samostalnoj produkciji rediteljke (producentska kuća „Nacija“), uz podršku koproducentkinje Nade Savić („Besne slike“), tehničku podršku kompanije Cinnerent, i u saradnji sa udruženjem „Gledalište“.

Glavne junake drame o mladoj rediteljki, samohranoj majci koja pokušava da normalizuje svoj život posle razvoda i  sprema se da snimi film o pesnikinji Desanki Maksimović, pored Mihaele Stamenković igraju Ivan Đorđević Džudi, Đorđe Đoković, Milan Kolak, Svetozar Cvetković, Danica Maksimović, Ana Mandić, Gavrilo Avramović, Dušan Stanikić Miloš Milovanović, Radovan Vujović.

U autorskoj ekipi filma su i direktor fotografioje Dimitrije Joković Džima, montažerka Ana Radojičić, scenografkinja i kostimografkinja Anna Kolbianova, a muziku je komponovao Marko Matović.

“Prolećna pesma” premijerno je prikazana na ovogodišnjem Festu, a prikazana je i osvajala je nagrade na festivalima u Sopotu (nagrada „Mira Stupica“ takođe za Mihaelu Stamenković), na Paliću, u Vrnjačkoj Banji, Novom Sadu (21114 FILM FEST).

U narednom periodu, kako je objavio Filmski centar Srbije, ostvarenje rediteljke Natalije Avramović biće prikazano i na festivalima u SAD, Švajcarskoj, na Islandu…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari