mijailovićfoto B.P./ATAImages

Ostavka Nikole Mijailovića, umetničkog direktora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu alarmirala je našu kulturnu i političku javnost, i već tri dana jedna je od najvažnijih događaja – slavni bariton povukao se sa ove funkcije zbog toga što je video, kako je izjavio, da je u nacionalnom teatru poželjno da umetnici i zaposleni potpisuju podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj vlasti.

Mijailović je objasnio da je ostavku ponudio još početkom novembra prošle godine, kada je pred decembarske izbore započelo pravljenje ovog  „spiska“, mada mu, kako je izjavio, niko nije rekao da treba da se povuče sa čela Opere ako ne stavi svoj potpis podrške.  Ali, ta situacija sa „spiskom“, prema njegovim rečima, nije ništa novo u NP, ona se stalno ponavljala i ponavljala.

– Kao da treba da kažem: ‘ajde, potpisaću. Ne tera me niko da potpišem, ali vidim da je to poželjno. Po meni, prosto, to tako ne ide, procenio sam da meni u ovoj kući više nije mesto i podneo sam ostavku – objasnio je Mijailović.

I ma kako u prvom trenutku „slučaj“ Mijailović i dešavanja u NP možda deluju iznenađujuće, to je samo za laike, jer je, ako se podsetimo, još od početka 90-tih godina i režima Slobodana Miloševića, kada je sa mesta upravnice zbg političkog angažmana smenjena Vida Ognjenović, nacionalni teatar se, uz malu pauzu, više od dve decenije postavlja kao jedno od važnijih uporišta vlasti.

Ipak, predizborni „spiskovi“ i javno dokazivanje „lojalnosti“ pojavili su se kao patent SNS vlasti, a pokušaj da od upravnika NP Svetislava Goncića dobijemo odgovor zašto se organizuje potpisivanje umetnika i zaposlenih za podršku Aleksandru Vučiću, da li je to radna „obaveza“ u ovoj kući, pošto takve akcije za sada nema u ostalim beogradskim pozorištima, ostao je bezuspešan.

Kako za Danas ističe reditelj Božidar Đurović, koji je bio upravnik NP od 2009. do 2012. godine, u vreme kada je predsednik Srbije bio Boris Tadić, demokratska vlast apsolutno nije postavljala nikakve uslove, a kamoli da se zahtevalo ili da je makar bilo poželjno potpisivanje nekakve podrške.

– Danas imamo jednu po svemu zastrašujuću vlast, i ova događanja u NP samo iznova dokazuju činjenicu da su rukovodioci i zaposleni u svakoj javnoj ustanovi ucenjeni i uslovljeni da – uoči izbora – daju neskrivenu podršku aktuelnoj vlasti, tačnije predsedniku Vučiću. Ta čaša očito nije mimoišla ni nacionalni teatar, i ako je već tako, a jeste, onda me ne bi iznenadilo da u doglednoj budućnosti on promeni i svoj naziv.

A do tada će njegov repertoar u velikoj meri i u svakom smislu biti pod budnim okom aktuelne vlasti – ističe Đurović, koji je i sam već godinama na udaru ovog režima.

Podsećanja radi, kao upravnik koji je u svom mandatu ostvario značajan uspeh u NP, Đurovića je za ovu funkciju na konkursu 2015. ponovo izabrala konkursna komisija, a njenu odluku potvrdio je Upravni odbor NP. Ali, intervencijom sa „vrha“, kao kadar „demokrata“, kako je ocenjeno u SNS, nikada nije došao na to mesto.

Mimo zakona, za v.d. upravnika NP tada je imenovan dirigent Dejan Savić, danas lični savetnik predsednika Vučića za kulturu, a Božidaru Đuroviću, iako je stalno zaposleni reditelj u ovoj kući, više čak nije dopušteno ni da režira!

Prema rečima književnice i rediteljke Vide Ognjenović, koja već decenijama plaća visoku cenu svog građanskog i demokratskog aktivizma, ona ne zna kako ovoj vlasti više ne dosadi da primenjuje poslovicu „Zavadi pa vladaj“.

– Više ne postoji bilo kakva zajednica od koje se ne traži da se izjašnjava da li je za ovaj režim, i ta izjava nije dobrovoljna nego je praćena ucenom – smatra Ognjenović. –  Umetnici su uvek bili targetirani za takve stvari zbog njihove atraktivnosti u javnosti, i čudim se što se tome odazivaju, ali želim da verujem da među njima ima i onih koji to čine iz iskrenog ubeđenja.

Njih ne mogu da osuđujem što se potpisuju, svako ima pravo na svoj politički stav, ali žao mi je onih koji to rade da bi nešto postigli u svom poslu ili da bi zadržali ono što imaju. Jer, nema nikoga kome politika može pomoći da postane darovitiji i bolji umetnik. Ali, umetnik svojim angažmanom može pomoći da politika i društvo u kojem živimo  postanu bolji – kaže Ognjenović.

O „slučaju“ Nikole Mijailovića navodi da je on, pre svega, sjajan umetnik i odličan operski pevač sa internacionalnom karijerom.

– Na isti način kao što njegove kolege u NP potpisuju podršku Aleksandru Vučiću i njegovoj vlasti, i Mijailović ima apsolutno pravo na svoj gest – da ne prihvati takve liste i tu vrstu angažmana – smatra Vida Ognjenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari