Mikiju Manojloviću “Beogradski pobednik”, na 50. Fest pozvani Mihalkov i Oliver Stoun        1Miki Manojlović Foto: Medija centar

Na 50, jubilarnom Međunarodnom filmskom festivalu (Fest), koji će pod sloganom “Novi hrabri svet” biti održan od 25. februara do 6. marta 2022, pored reditelja Emira Kusturice prestižnu nagradu “Beogradski pobednik” za izuzetni doprinos filmskoj umetnosti primiće i legendarni jugoslovenski glumac Predrag Miki Manojlović, potvrđeno je Danasu u CEBEF-u.   

Na “festival festivala” kao gosti, kako je danas objavljeno, kao gosti pozvani su kultni ruski sineasta Nikita Mihalkov i jedan od velikana američkog filma, reditelj i scenarista Oliver Stoun koji je i najpoznatiji aktivista u svetu.

Manojlović je tokom višedecenijske karijere odigrao više od 80 filmskih i TV uloga u filmovima koji su obeležili jugoslovensku i srpsku kinematografiju, sarađujući sa velikanima kao što su Aleksandar Saša Petrović, Goran Paskaljević, Rajko Grlić, Srđan Karanović, Stole Popov, Emir Kusturica, Goran Marković…, i oko 50 uloga u ostvarenjima francuskih i evropskih reditelja.

Njegova karijera ovenčana je brojnim visokim priznanjima, među kojima su dve Zlatne arene u Puli,  Nagrada “Pavle Vuisić” za doprinos umetnosti glume, Francuski orden umetnosti i književnosti u rangu viteza, Istočna zvezda na festivalu u Trstu…

Nagradu “Beogradski pobednik” za izizetan doprinos filmskoj umetnosti Fest dodeljuje od 2015, a ovo prestižno priznanje do sada su dobili Milena Dravić, Velimir Bata Živojinović, Neda Arnerić, Bekim Fehmiu, Mira Banjac, Puriša Đoržević, Rade Šerbedžija, Miljen Kreka Kljaković.

Tu su i velikani iz inostranstva, takođe laureati “Beogradskog pobednika” – Aleksandar Sokurov, Džon Mektirnan, Vikotorija Abril, Karen Šahnazarov, Rejf Fajns,  Ištvan Sabo, Džin Malkovič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari