Milan Kundera poklanja svoju biblioteku i arhiv rodnog gradu Brnu 1Foto: Brta/Jovan Dezort

Književnik Milan Kundera (91) autor poznatog dela „Nepodnošljiva lakoća postojanja“, odlučio je da svoju privatnu biblioteku i arhiv pokloni gradskoj biblioteci rodnog Brna u Češkoj gde je proveo detinjstvo, javila je agencija AP.

Uprava biblioteke u Brnu saopštila je da će cela kolekcija knjiga Kundere biti prebačena iz Pariza, gde živi umetnik, do Češke tokom jeseni.

Čuveni pisac poklanja i svoje knjige prevedene na češki i još 40 jezika, kao i novinske članke koje je on pisao, revije i kritike na njegov rad, fotografije i crteže.

Sve će biti dostupno javnosti, najviše u digitalnoj verziji, navela je biblioteka u Brnu.

Milan Kundera je najpoznatiji i najčitaniji savremeni pisac češkog porekla. U Parizu živi od 1975, kada je pobegao od komunisitičkog režima u Češkoj.

Medju njegovim delima su „Knjiga smeha i zaborava“, „Besmrtnost“, „Praznik beznačajnosti“ i „Život je negde drugde“. Njegova poslednja knjiga je „Neznanje“, napisana na francuskom i izdata 2000. godine.

Po njegovoj knjizi „Nepodnošljiva lakoća postojanja“ snimljen je 1988. godine istoimeni film sa Žilijet Binoš (Juliette Binoche) i Danijelom Dej-Luisom (Daniel Day-Lewis) u glavnim ulogama.

Kundera živi povučeno, a u Češku je godinama putovao inkognito i nikad ne daje izdaje novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari