Milenković: Interkulturalnošću gradimo nove mostove 1

Nemanja Milenković, direktor Fondacije Novi Sad 2021, obrazložio viziju kojom su vođeni u kreiranju programa dva dočeka.

„Novi Sad više neće biti poznat po multikulturalnosti olako podrazumevajućoj etničkoj i konfesionalnoj, već socijalnoj i kulturološkoj. Od 31. decembra 2017. Novi Sad živi interkulturalnost. Dve obale koje se samo gledaju većim delom godine, a nikad istinski povezuju, i često ne razumeju, povezaćemo novim mostovima koje gradimo i učiniti da budu jedno. Počeli smo kroz spajanje Dve Nove godine, kako bi taj period bio most i iznova novi podsetnik najvažnijih evropskih vrednosti koje samo u Novom Sadu mogu i treba da budu zajednički utkane u naš identitet. Kako duhovnih vrednosti – vere, ljubavi i nade, kao duše evropske i ne samo evropske civilizacije, tako i građanskih – slobode, pravde i jednakosti, kao temelja moderne Evrope“.

Direktora Fondacije Novi Sad 2021 zamolili smo da pojasni kako (na koji način) teče realizacija projekta?

„Naš zadatak je da svim građanima priđemo i ponudimo kulturne vrednosti – proizvode, ideje, podsticaje za stvaranje i prilike za edukaciju, mobilnost i afirmaciju. I mi to činimo, to nam je najvažnije. Pored toga, sve radimo sa otvorenim postupcima, uključivanjem građana u procese odlučivanja, promena i izgradnje kulture. Programski i umetnički direktori, Dušan Kaličanin i Jovan Trkulja, zajedno sa celim timom Fondacije, bave se analizom projektnih ideja i predlažu procedure i mehanizme za odabir i realizaciju, spajaju umetnost i ciljeve projekta, viziju pretvaraju u delo. Umetnički direktor u realizaciji daje i završni izgled – vidljivost po kojoj je Fondacija prepoznata u javnosti, a koju sjedinjuje sa porukama koje želimo da pošaljemo“.

Kad je u pitanju vizuelni identitet Fondacije, činjenica je da niko nije ravnodušan i da je prisutno mnogo komentara i kritičkih osvrta.

„Istina, to nam i jeste cilj. Primera radi, Doček i obeležavanje dva računanja vremena i dva kalendara pokazuju koliko su nam neophodni novi mostovi, pre svega u našim glavama. Kombinujući pisma, vreme, kalendare, žanrove i lokacije, iako javnost raznoliko reaguje na tu ponuđenu formu, rado odgovara na njen sadržaj i na taj način živi interkulturalnost. Pedeset hiljada ljudi na Trgu slobode 31. decembra je najbolji primer za to. Siguran sam da će ponovo, veliki broj posetilaca na gotovo 40 programa i lokacija u Novom Sadu 13. januara, potvrditi da ovaj grad sve više doživljava kulturu kao način života“, kaže Milenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari