Milisav Savić: Odlaskom Dragoslava Mihailovića završava se vreme kad je književnost nešto značila, kad su zbog nje zasedali komiteti 1Foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Jedan od najvažnijih pisaca ovdašnje književnosti i akademik, Dragoslav Mihailović (1930), preminuo je danas u Beogradu u 93. godini, a osim po izvanrednom literarnom daru ostaće upamćen i po svojoj uzbudljivoj i teškoj životnoj priči, robijanju na Golom otoku i političkim zabranama.

Mihailović je bio prvi pisac koji je o golootočkim „doživljajima“ objavio roman.

– „Kad su cvetale tikve“ uzburkale su, davne 1968, poput vihora našu književnu žabokrečenu – kaže za Danas pisac Milisav Savić. – I na tematskom i na jezičkom planu. Na tematskom – da nema „tabu“ tema. Na jezičkom – da je i jezikom svakodnevnice, jezikom marginalaca moguće ispričati velike priče. A te priče su uglavnom o ljudskoj patnji, bolu i stradanju.

Među Mihailovićevim likovima, kako ističe savić, posebno se izdvajaju žene, o kojima se pisao s ljubavlju.

– Jeste da je Mihailovićeva proza puna životne gorčine, ali iz nje zrači i neverovatna empatija. Slična piščevom poznatom toplom osmehu. Sa odlaskom Mihailovića završava se vreme kad je književnost nešto značila, kad su zbog nje zasedali komiteti, kada je među nama čitaocima podsticala vrtoglavicu i nesanicu i podizala krvni pritisak- sve sa nadom da se ovaj svet može učiniti i lepšim i boljim – kaže Milisav Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari