Ministarstvo kulture i informisanja: Tendeciozne i netačne tvrdnje Dejana Ristića 1Foto: Bojan Cvejić

Tvrdnje koje je Dejan Ristić, predhodnih dana iznosio u medijima na temu konkursa za izbor kandidata za upravnika Narodne biblioteke Srbije, su tendenciozne i netačne, čime je uznemiravao javnost, ocenio je danas Sekretarijat Ministarstva kulture i informisanja, nadležan za pravne i opšte poslove.

Postupak za izbor upravnika Narodne biblioteke Srbije, kako navode u saopštenju, sproveden je u skladu sa odredbama Zakona o kulturi i Statuta Narodne biblioteke Srbije, potpuno transparentno i bez ijedne žalbe na tok postupka.

„Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije raspisao je javni konkurs, koji je objavljen na propisan način u medijima i službenim glasilima. U toku postupka utvrđivanja liste kandidata nijedno od lica koje je konkurisalo, pa tako ni gospodin Ristić, nije uložilo prigovor ili žalbu na rad Upravnog odbora NBS, tok postupka ili na odluke koje je u određenim fazama ovog postupka UO donosio. Isto tako, Sekretarijatu Ministarstva kulture i informisanja nije podnet nijedan zahtev za dostavljanje informacija od javnog značaja u vezi sa sprovedenim konkursom, tako da nema govora o tome da je neko čak bio i u prilici da postupa na netransparentan način ili da „tajno“ postupa, odnosno „naviguje“ postupak, kako Ristić izmišlja“, navode iz Sekretarijata.

Ujedno, dodaju da je iz uvida u pripadajuću dokumentaciju koju je uz listu kandidata Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije dostavio Ministarstvu, vidljivo da je Upravni odbor NBS radio u punom sastavu, što znači da je svim sednicama prisustvovao i u donošenju odluka učestvovao i član iz reda zaposlenih, kao i predsednik i preostala tri člana Upravnog odbora.

„Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije jednoglasno je doneo Obrazloženi predlog liste kandidata za izbor upravnika, s mišljenjem o stručnim i organizacionim sposobnostima svih kandidata. Upravni odbor se u konkursnom postupku meritorno bavio procenom kandidata sa aspekta svih propisanih i relevantnih uslova i okolnosti, i sagledavajući sve elemente uputio je Ministarstvu adekvatan Obrazloženi predlog liste kandidata za izbor upravnika Narodne biblioteke Srbije sa potpunom konkursnom dokumentacijom na dalji postupak i upućivanje Vladi predloga za imenovanje radi razmatranja i odlučivanja“, napominju iz Sekretarijata i dodaju da svoje eventualno razočaranje ishodom konkursa „Dejan Ristić ne bi trebalo da uvija u neistine i zlobne manipulacije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari