Ministarstvo kulture traži od vlade pomoć za samostalne umetnike 1Foto: Bojan Cvejić

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da je danas uputilo Vladi Srbije predlog konkretnih mera za privremeno prevazilaženje efekata krize nastale u uslovima pandemije Covid-19 na materijalni položaj samostalnih umetnika, a uzimajući u obzir i rešenja koja su s tim u vezi druge zemlje primenile.

Mere bi se, prema tom predlogu, sastojale u pomoći u iznosu od po 30.000 dinara mesečno, u naredna tri meseca, koja bi bila uplaćena na račune reprezentativnih udruženja u kulturi radi dalje distribucije samostalnim umetnicima saglasno broju umetnika koji se vode u evidenciji reprezentativnog udruženja.

„Napominjemo da distributeri filmova, prikazivači i producenti, kao privredni subjekti, već podležu donetim merama Vlade, te se navedeni predlog mera Ministarstva kulture i informisanja na njih ne odnosi. Predložene mere se odnose na obezbeđivanje egzistencije samostalnih umetnika kao nosilaca delatnosti od opšteg interesa u kulturi“, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Dodaju da je kultura najznačajniji deo našeg nacionalnog i državnog identiteta i da kao takva nema manji značaj od ostalih privrednih grana.

„Naprotiv, njen uticaj na sveukupni ekonomski, društveni i privredni razvoj je nemerljiv. Efekti pomoći samostalnim umetnicima prevazilaze iznos sredstava koji bi trebalo opredeliti. S obzirom na navedeno, Ministarstvo kulture i informisanja izražava očekivanje da će se predložene mere uzeti u razmatranje“, poručeno je iz tog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari