Ministarstvo kulture pozdravilo odluku o proglašenju Dana Ćirila i Metodija 1Foto: Bojan Cvejić

Ministarstvo kulture i informisanja pozdravlja odluku Vlade Republike Srbije o proglašenju Dana Ćirila i Metodija, 24. maja, kao Dana slovenske pismenosti i kulture.

Ministarstvo kulture i informisanja pre dve godine uputilo je Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja inicijativu za izmenu i dopunu Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji kojom bi se uveo Dan Ćirila i Metodija kao Dan slovenske pismenosti i kulture.

Kako je obrazloženo, time bi Srbija istakla, pored svetosavske tradicije, pripadnost širem kulturnom krugu slovenskih naroda koji obeležavaju taj praznik, što je bio slučaj i u periodu Kraljevine Jugoslavije.

Podršku za tu inicijativu Ministarstvo je dobilo od Matice srpske, Srpske pravoslavne crkve i Filološkog fakulteta, kao i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dan Slovenske pismenosti tradicionalno se proslavlja 24. maja kao sećanje na dan iz 863. godine kada su posle svečanosti u čast obnove Carigrada, svetitelji Ćirilo i Metodije krenuli u Moravsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari