Ministarstvo kulture: Po uvođenju vanrednog stanja tražena pomoć za umetnike 1Foto: Bojan Cvejić

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je danas saopštilo da se odmah po uvođenju vanrednog stanja obratilo Vladi Srbije i njenom Kriznom štabu za privredu sa zahtevom da samostalni umetnici budu obuhvaćeni ekonomskim merama pomoći zbog posledica epidemije.

Ministarstvo je saopštenjem o tome večeras reagovalo na navod iz današnjeg teksta agencije Beta u kojem se kaže da je Ministarstvo „tek nedavno prihvatilo predlog udruženja umetnika da se spisak primalaca novčane pomoći proširi i na sve slobodne umetnike, nakon čega je predložilo Vladi Srbije da im obezbedi isplate u naredna tri meseca“.

Zamenik gradonačelnika Beograd Goran Vesić danas je, kako je preneo Beoinfo, rekao da će beogradskim umetnicima koji su u ustanovama kulture angažovani po ugovoru o delum biti za mart, april i maj isplaćeno po 30.000 dinara novčane pomoći, a prva isplata na račun 309 umetnika stići će najkasnije u utorak.

Vesić je naveo da su uplate namenjena umetnicima bez stalnog radnog odnosa, za koje nije postojao zakonski osnov da im se isplati pomoć Vlade Srbije, a da je Grad Beograd zajedno sa rukovodstvom 17 ustanova kulture odlučio da im finansijski pomogne.

Kako je objasnio, novac za to je obezbedjen iz ovogodišnjeg konkursa za kulturu koji ne može da se realizuje zbog vanrednog stanja, te je odlučeno da bude uplaćen direktno umetnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari