Ministarstvo: Razmotriti mogućnost za pomoć samostalnim umetnicima 1Foto: Bojan Cvejić

Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je sve zainteresovane aktere, uključujući Vladu Srbije, Ministarstvo finansija i Krizni štab za privredu, da se u okviru postojećih mogućnosti razmotri način za pomoć samostalnim umetnicima za vreme trajanja vanrednog stanja.

Prema evidenciji koju je Ministarstvu kulture i informisanja dostavio Koordinacioni odbor reprezentativnih umetničkih udruženja, ukupan broj samostalnih umetnika je 2.373.

„S obzirom na to da oni trenutno nemaju mogućnosti za obavljanje svojih delatnosti i da je pojedinima ugrožena egzistencija, Ministarstvo kulture i informisanja smatra da bi samostalni umetnici trebalo da budu obuhvaćeni određenim vidom državne pomoći, u nekom razumnom i za državu mogućem iznosu“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Dodaju da su mere pomoći radnicima u kulturi za vreme trajanja pandemije već odobrene u više evropskih zemalja.

„Na taj način poslata je jasna poruka da kulturni poslenici nisu zaboravljeni i da je značaj kulture ključan za napredak svake civilizacije“, navodi se u saopštenju ministarstva, koje potpisuje v.d. pomoćnika ministra u Sektoru za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije Ivana Dedić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari