Mirjana Karanović u okršaju sa "komunalcima" 1

Glumica Mirjana Karanović prekinula je izvođenje predstave „Aveti“, u režiji Andreja Nosova, koja se na jubilarnom Gradu teatru igrala na prostoru „Vještice“ u Bečićima, i izašla sa scene da se „razračunava“ sa – komunalcima.

 Tako su višegodišnji problemi budvanskog festivala vezani za njegovo izmeštanje i nemogućnost izvođenja dramskih programa u Starom gradu zbog preglasne muzike iz kafića doživeli kulminaciju.

I mada su Ibzenove „Aveti“ upravo zbog buke „preseljene“ u drugi prostor, u koji je Grad teatar „pobegao“ ove godine (premijera ove koprodukcije bila je 2015. na sceni Svetog Stefana, za koju ove godine festival nije imao para), pokazalo se da „Vještice“ nisu „nova“, adekvatna scena. Igru ansambla u kome su i Branko Cvejić, Slobodan Beštić, Milan Marić i Jovana Gavrilović, koja se zasniva na malo reči i mnogo emocija, uzurpirala je Autobaza komunalnog preduzeća, koja se nalazi gotovo uz same reflektore i gledalište. Negde na polovini predstave „komunalci“ su počeli sa bučnim premeštanjem kontejnera i nekakvim utovarom u vozilo koje je neprekidno bilo uključeno. Na molbe i upozorenja zaposlenih iz Grada teatra da prestanu sa bukom, odgovorili su bacanjem kamenja na njih.

Tada je Mirjana Karanović, vidno iznervirana i uzbuđena, prekinula predstavu, izašla sa scene i sama krenula da se objasni sa njima. Gest jedne od najcenjenijih pozorišnih i filmskih glumica sa ovog prostora, koja se dokazala i kao filmska rediteljka (u Budvu je stigla iz Pule, gde je dobila Zlatnu arenu za najbolji film), publika je ustajući sa sedišta ispratila ovacijama podrške.

To je svakako bio i ključni razlog da se Mirjana Karanović vrati na scenu, da se predstava nastavi, i da se „Aveti“ srećno završe – skandiranje i aplauzi na poklonu glumaca trajali su nekoliko minuta, bili su burniji nego na ijednoj predstavi ove godine. Na kraju, sve je čak dobilo i dirljiv epilog – Mirjana Karanović i ceo ansambl aplaudirali su publici u znak zahvalnosti za podršku i strpljenje.

Ostaju, međutim, pitanja dokle će Grad teatar „bežati“ iz Starog grada i gde? Da li će se iz tog istorijskog i kulturnog lokaliteta isterati umetnost posle trideset godina trajanja festivala, koji u regionu i ovom delu Evrope ima ugled kulturnog brenda Crne Gore? Hoće li prostor starih budvanskih pjaceta i trgova, koji označavaju duhovnost ovog podneblja, konačno u potpunosti pripasti kafanama, jeftinim populističkim zabavama, estradi i skorojevićkoj banalnoj ikonografiji?

Svim ovim problemima baviće se sutrašnja konferencija za novinare, koju su zakazali predstavnici Grada teatra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari