Mister Dolar, Irfan Mensur i Milena Dravić laureati 34. Nušićevih dana 1

Svečanim programom dodele festivalskih nagrada u Centru za kulturu Smederevo večeras pada zavesa na 34. Pozorišni festival „Nušićevi dani“ koji  se ove godine odvijao pod sloganom „Nušić, savremeni, svevremeni“.

Kako je objavio regionalni portal Podunavlje info, Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija, statueta Branislava Nušića, pripala je predstavi „Mister Dolar“, mjuziklu nastalom po delu Branislava Nušića u izvođenju Pozorišta na Terazijama, u adaptaciji i režiji Vladimira Lazića.

Nagrada za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu po oceni stručnog žirija, koja nosi ime Milosava Buce Mirkovića, esejiste, pozorišnog i književnog kritičara, pesnika i publiciste,  dugogodišnjeg saradnika festivala „Nušićevi dani“ biće dodeljena Irfanu Mensuru za ulogu Vuleta u predstavi „Hor „bečkih“ dečaka“,  Teatra Carte Blanche, u produkciji „Yugoarta“ iz Beograda, a u režiji Irfana Mensura, koji je i adaptirao tekst Miroljuba Nedovića.

Stručni žiri za dodelu nagrade za najbolju predstavu i nagrade „Milosav Buca Mirković“ za najbolje glumačko ostvaranje na festivalu ove godine radio je u sastavu: Ana Sofrenović, dramska umetnica, predsednica žirija, Božidar Stošić, dramski umetnik i Miloš Jagodić, reditelj.

Dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru, kako je ranije saopšteno, je dramska umetnica Milena Dravić.

Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike, plaketa sa likom Branislava Nušića, pripala je mjuziklu „Mister Dolar“ po delu Branislava Nušića, u izvođenju Pozorišta na Terazijama, u adaptaciji i režiji Vladimira Lazića. Prosečna ocena za spektakl Pozorišta na Terazijama je 4,88, čime je „Mister Dolar“ , u pogledu suda publike, nadmašio ostale predstave u festivalskom programu.

Žiri za dodelu Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru radio je u sledećem sastavu: Ljiljana Stjepanović, dramska umetnica (predsednica žirija) i članovi: Radmila Živković, dramska umetnica, Miljana Kravić, profesor-master srpskog jezika i književnosti, i dr Zoran Maksimović, teatrolog.

Autori nagrada su vajari mr Vlasta Filipović i dr Zoran Kuzmanović.

Svečani program dodele nagrada i zatvaranja festivala, večeras od 20 časova, biće u znaku kabarea Nušiću u čast u kome učestvuju: Ljiljana Stjepanović, Vesna Stanković, Vanja Milačić, Nebojša Dugalić, Slobodan Stefanović i orkestar. U okviru programa biće prikazan i kratki film posvećen delu Milene Dravić.

Plakete sa likom Branislava Nušića za najbolje glumačko ostvarenje večeri dobili su Hristina Popović za ulogu Mice u predstavi „Mrešćenje šarana“, Marko Gvero za ulogu Beranžea u predstavi „Nosorog“, Lazar Jovanov za ulogu Viktora-Emanuela Šandebiza i Poša u predstavi „Buba u uhu“, Predrag Ejdus za ulogu Ace u predstavi „Hor „bečkih“ dečaka“ i Marko Gvero za ulogu Žana i Jovana Todorovića u mjuziklu „Mister Dolar“.

Pre svečane dodele festivalskih nagrada na 34. „Nušićevim danima“, glumac Nebojše Ilića će u programu „Glumci pesnici“,  od 19 sati u kafani Dardaneli, takođe u smederevskom Centru za kulturu, govoriti poeziju svojih kolega glumaca.  

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.