Ostvarenje Paola Sorentina „Mladost“ vodi po broju nominacija za nagrade Evropske filmske akademije, koje će biti dodeljene 12. decembra u Berlinu, saopšteno je na Filmskom festivalu u Sevilji. „Mladost“ je nominovana za najbolji film, režiju i scenario, kao i za najbolju žensku i mušku ulogu – Rejčel Vajs i Majkl Kejn.

račna komedija Roja Andersona „Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju“ i SF komedija Jorgosa Lantimosa „Jastog“ imaju po četiri nominacije za evropskog oskara – „Golub“ za najbolji film, komediju, režiju i scenario, a „Jastog“ za film, režiju, scenario i mušku ulogu – Kolin Farel.
Za najbolji evropski film nominovani su i „45 godina“ Endru Haja, čiju su glavni glumci Šarlot Rempling i Tom Kortni takođe među najboljim glumcima, kao i „Viktorija“, debitantsko ostvarenje nemačkog glumca Sebastijana Šipera, koji je takođe u među kandidatima za najboljeg reditelja, dok je Laja Kosta u trci za najbolju glumicu.
Tursko-francuska drama „Mustang“ o životu pet sestara u Anatoliji i islandski film „Ovnovi“ o sukobu dva brata (koji su na programu aktuelnog festivala Slobodna zona) takođe su među nominovanim najboljim evropskim filmovima.
Za najbolji evropsku komediju pored „Goluba“ takmiči se i belgijska satira „Potpuno Novi Zavet“, kao i francuska porodična komedija „Porodica Belije“. Među najboljim rediteljima su i italijanski veteran Nani Moreti („Moja majka“), kao i poljska autorka Malgožata Šumovska, među najboljim glumicama Margarita Baj („Moja majka“) i Alisija Vikander („Ex Machina“), a među najboljim glumcima – Kristijan Fridel („Elzer – 13 minuta“), kao i dobitnik Palme za najbolju mušku ulogu Vinsent Lindon („Zakon tržišta“). U kategoriji najboljih scenarija su i filmovi „Ex Machine“ (Aleks Garland) i „Aferim!“ (Radu Jude i Florin Lazaresku).
Više od 3.000 članova EFA glasalo je u protekla dva meseca za 52 nominovana filma, među kojima je bilo i domaće ostvarenje „Ničije dete“ Vuka Ršumovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari