„Moj jutarnji smeh“ najbolji film Motovunskog festivala 1Foto: Printscreen / Youtube

Srpski film “Moj jutarnji smeh” reditelja Marka Đorđevića osvojio je glavnu nagradu 23. Motovun film festivala, koji ove godine, zbog pandemije korona virusa nije održan na tradicionalnom motovunskom „brdu filmova“.

Na ceremoniji u Zagrebu žiri je obrazložio da je pobednički film duhovito i istovremeno bolno ostvarenje koje omogućava ulazak u svet razmažene generacije odrasle pod staklenim zvonom i protekcijom roditelja.

Đorđević je napravio film “o svojoj generaciji, uspeo je pomaći granice očekivanog i tako stvorio vrlo autentičan i hrabar film koji gledamo aktivno, čas smejući se, čas osećajući nelagodu”, istakao je žiri, koji su činili: Lana Barić, Goran Bogdan i Nina Violić.

Uz jednoglasnu odluku o dodeli nagrade Propeler Motovuna Đorđeviću, žiri 23. MFF-a dao je i posebno priznanje glumcima Filipu Đuriću i Ivani Vuković za uloge u filmu “Moj jutarnji smeh”, u kojem je jednu od poslednjih filmskih uloga ostvario prerano preminuli Nebojša Glogovac. Ova komedija o mladiću koji se bliži 30. godini, a još je nevin, progovara o generaciji obeleženoj krizom odrastanja i nemogućnošću napuštanja roditeljskoga gnezda “Moj jutarnji smeh” dobio je i nagradu žirija kritičara FIPRESCI za, kako je istaknuto, inteligentno minimalistički prikaz balkanske nelagode, te za nijansirana i često uzbudljiva glumačka ostvarenja. Preuzevši nagrade u Laubi, reditelj Marko Đorđević izjavio je da upravo radi na novom filmu, a priznanja Motovuna će mu biti podsticaj da napravi još bolji.

Najboljim ostvarenjem u kategoriji Motovunski kratki žiri je proglasio francuski animirani film “Ka morskoj prašini” rediteljke Eloiz Ferlaj.

Ovogodišnji Motovun film festival nije održan u brdovitom malom mestu u Istri već je obišlo tokom leta 25 gradova širom Hrvatske. “Ponosni smo što smo uspeli realizirati dosad najčudnije izdanje Motovun Film Festivala koje je trajalo čak 40-ak dana”, izjavio je direktor Igor Mirković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari