Monografija o Đerleku 1foto N1

U novopazarskoj Galeriji MMC i muzeju Ras predstavljena je monografija i otvorena retrospektivna izložba karikaturiste Muhameda Đerleka Maksa, dobitnika više domaćih i stranih nagrada i saradnika dnevnog lista Danas.

O Đerlekovom radu su govorili istoričarka umetnosti Sonja Milićević, dr Redžep Škrijelj, istoričar umetnosti, i slikar Mehmed Slezović, koji je naglasio značaj toga što je baš u Novom Pazaru štampana monografija umetniku koji živi i radi u ovoj sredini.

“Maks se nametnuo kao ozbiljan, odgovoran, pošten i dostojanstven profesionalac u svome poslu. On je duboko svestan značaja karikature u ovakvim smutnim vremenima ne samo kao kritičkog komentara koji može ići od podsmeha, ironije i sarkazma već i snažne satire, ali je još više svestan da je prisustvo karikature jedan od moderatora demokratskog društva i njen reprezent. I stoga postaje neumorni komentator društvenih pojava, kako onih lokalnih vezanih za sandžački prostor tako i onih širih vezanih za naše društvo i njegov politički okvir”, naveo je Slezović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari