Mozaik za Ginisa u Dalmaciji (FOTO) 1Foto: Anđela Šćepanović

Da zajedništvo i solidarnost jednog malog mesta mogu da pomere granice i dokažu da je umetnost život, govori jedan gradić u Dalmaciji, na ostrvu Korčula koji ne broji više od 4.000 stanovnika.

U pitanju je Vela Luka, mesto u kome su se okupili entuzijasti i kreativci sa misijom da ostave iza sebe simbole zajedništva, da grade postojan i trajan mikrokosmos, u potpunosti nezavisan od sumorne svakodnevice i kolektivne ravnodušnosti malog mesta.

Oni dokazuju da bez obzira na sredinu ili broj stanovnika, alternativa uvek postoji samo joj se treba u potpunosti posvetiti.

Na prvi susret sa ovim gradićem, kako siđete sa trajekta i krenete ka centru, prvo što primetite pored impresivnog sunca koja udara direktno u rivu i predivnih dalmatinskih fasada duž šetališta, jeste podni mozaik.

Nemoguće je da ga ne primetite pošto ćete vrlo dugo gaziti po njemu jer se prostire duž celog šetališta.

Mozaik za Ginisa u Dalmaciji (FOTO) 2
Foto: Anđela Šćepanović

Privlače vas teme, oblici, boje, crteži, nastavljate dalje i susrećete se sa zidom prepunim mozaika, nalazite da je to spomenik kao mesto svedočanstva “Međunarodnog susreta likovnih umetnika” održanog 1968. godine, dok će impresivna lista poznatih potpisanih umetnika iz celog sveta dodatno produbiti vašu radoznalost.

Vela Luka, istorijski poznato mesto nautike, svojom pozicijom je u istoriji bilo sigurno mesto za sidrište i nautičare, nekad je bila poznata po ekonomiji, postojalo je nekoliko proizvodnih pogona, poput fabrike „Ambalaže“, fabrike ribe „Jadranka“, fabrike „Elektronika“ ili brodogradilišta „Greben“.

Sve su fabrike propale tokom perioda tranzicije i privatizacije, a u zapuštene prostorije nekadašnje fabrike ambalaže, 2017. godine, iz udruženja „Likovnog stvaralaštva Vela Luke“ aktivirajući napušteni prostor, dolaze ljudi dobrih namera, kreativne volje i nagona za stvaranjem, oplemenivši ga sadržajem iz raznih grana umetnosti, dajući mu jednostavan naziv „Ambalaža”.

U prostoru „Ambalaže“ ovo udruženje entuzijasta organizuje izložbe, koncerte, filmske festivale i druge kulturne i umetničke događaje.

Svetski priznati skulptor Ante Marinović, učesnik Međunarodnog susreta iz 1968. godine, koji je i jedan od osnivača udruženja „Likovnog stvaralaštva Vela Luke“ pokrenuo je u „Ambalaži“ radionicu podnog mozaika, iz koje je nastao projekat „Luka Mozaika“ koji danas prerasta u ozbiljan svetski fenomen.

Njegova ljubav za podnim mozaicima i idejom da budu deo javnog prostora koji spajaju ljude i predstavljaju zajedništvo je anticipirao još nekoliko godina pre početka projekta, kada je napravio veliki podni mozaik sa motivom autorskog otiska palca, ugrađenog u šetalište pored rive, gde je ostavio svoje inicijale, što će biti posle sastavni deo svakog mozaika.

Cilj projekata je nastavak izrade i ugradnje mozaika u šetalište na ovom prostoru koji bi trebalo da predstavlja prepoznatljivost i posebnost Vele Luke, ali i kulturnu i turističku promociju mesta.

Mozaik za Ginisa u Dalmaciji (FOTO) 3
Foto: Anđela Šćepanović

Projekat se održava zahvaljujući bezuslovnom volonterskom angažmanu članova i prijatelja udruženja, učesnika na radionici, jednim delom je podržan i sredstvima gradske opštine Vela Luke, kao i donacijama koje potpomažu ovaj projekat i zahvaljujući kojima se nabavljaju neophodna sredstva za dalji rad.

Na radionici izrade mozaika, učestvuju stanovnici Vela Luke, ali i posetioci, kreativci, kao i turisti iz svih krajeva sveta, pogotovo u letnjim mesecima kada na letovanju otkriju da mogu da se priključe aktivnom umetničkom sadržaju Vela Luke, gde izradom mozaika trajno obogaćuju vizuelni identitet ovog privlačnog malog grada.

Svim polaznicima radionice mozaika se pruža inspirativan radni prostor, materijali, alati, kao i stalna podrška i edukacija.

Za sam projekat se vezuje nekoliko okvira kako bi svaki mozaik bio kompaktan sa celinom na šetalištu, a to je, da je širina mozaika uvek 90 cm, dužina zavisi od autora, ali otprilike ide do metar i po.

Za takav jedan veliki mozaik potrebno je i do 4.000 kamenčića koji se seku alatom za kamenje. Svaki mozaik ima inicijale autora. Tema sadržaja mozaika je Motion/Pokret koji se interpretira na razne načine, a u kojoj nisu dobrodošle nikakve asocijacije na religiju, politiku, advertajzing… i upravo ga to čini prepoznatljivim i drugačijim od ostalih mozaika.

Do danas je radionicu posetilo oko 3.000 posetilaca, a njih nekoliko stotina aktivno je učestvovalo u izradi mozaika.

„Ambalaža“ sada broji preko 300 ugrađenih mozaika u šetalište. Udruženje je omogućilo svakome da ređajući kamenčiće u mozaik ugradi deo svoje ličnosti u kulturno-umetničku sliku mesta, te da čitava staza mozaika bude simbol povezanosti i zajedništva jednog vremena.

Mozaik za Luku znači nastavljanje procesa izgradnje kulturnog identiteta, daje mestu prepoznatljivost i specifičnost.

Mozaici su svedočanstvo da umetnici daju deo sebe, da se spajaju sa ostalim u jednu celinu i stvaraju prošlost zauvek gde se pojam pojedinca briše i nestaje.

Udruženje ovim činom pokazuje i dokazuje kako bez zajedništva i ljubavi nema ni staze po kojoj hodaju.

Stoga je mozaik znak beskonačnosti, neraskidivih veza, nepresušne energije i nikad ne nestaje.

Projekat je danas izrastao u najduži podni mozaik na svetu i nezaustavljivo napreduje.

Početkom februara ove godine, udruženje iz „Ambalaže“ je završilo ugradnju novih 40-ak metara mozaika koje su donirali i ugradili ispred zgrade najstarije osnovne škole u Dalmaciji, sagrađene 1911. godine i zaštićene kao kulturno dobro Vela Luke.

Mozaik za Ginisa u Dalmaciji (FOTO) 4
Foto: Anđela Šćepanović

Pred samim ulazom u školu ugrađen je u šetalište veliki kružni mozaik, prečnika 2,5 metara, koje se sastoji od motiva pletenice, drva života i ispisanih reči nastalih predlozima raznih lingvista i pesnika iz celog sveta.

Ispisane reči su bliske generacijama koje su prošle i koje će proći kroz školu, kao opomena da se vratimo osnovnim merilima ljudskih vrednosti, a to su zajedništvo, solidarnost i ljubav.

Ovo drvo života je jedinstveno u svetu jer je najveće u medijumu mozaika, remek-delo čije idejno rešenje i izradu potpisuje umetnik Ante Marinović.

Članovi udruženja su ponosni na dosadašnji rad, nastavljaju sa misijom da stvaraju podni mozaik i pozivaju sve ljude iz sveta da se uključe, jer srž i poruka Luke Mozaika je da je snaga zajedništva neprocenjiva.

Upravo su zajedničkim snagama i stvaranjem koje nisu na početku ni mogli da zamisle da će doći do ove cifre, došli do toga da ulaze u Ginisovu knjigu rekorda kao najduži podni mozaik na svetu.

Ljude iz svih krajeva sveta, koje put navede na ovu stranu Dalmacije, one koje ova tehnika privlači, bilo da do sada jesu ili nisu pravili mozaik, udruženje „Likovnog stvaralaštva“ otvoreno poziva da se uključe u izradu mozaika ili da u zavisnosti od svojih mogućnosti donacijom podrže projekat i postanu deo stvaranja mozaika u Vela Luci.

Ko želi da bude deo najvećeg mozaika na svetu, može svoju ideju da pošalje na mail [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari