Mreža festivala Jadranske regije na 27. FAF-u 1

Program Mreže festivala Jadranske regije održaće se na ovogodišnjem 27. izdanju Festivala autorskog filma od 26. novembra do 3. decembra.

Selekcija Mreže festivala Jadranske regije novost je na Festivalu autorskog filma, a program donosi šest evropskih ostvarenja prikazanih i nagrađenih na poslednjim izdanjima filmskih festivala u Kanu i Belinu.

U cilju promocije zajedničkog kulturnog nasleđa posebno mesto u selekciji zauzima klasik „Dan četrnaesti“ Zdravka Velimirovića, jedan od prvih jugoslovenskih filmova prikazanih u glavnoj konkurenciji Kana i trci za prestižnu nagradu „Zlatna palma“.

Film o četvorici zatvorenika koji dobijaju privremeni otpust iz zatvora zbog dobrog vladanja doživeo je velik uspeh, a scenario je (pod pseudonimom) pisao Velimirovićev bliski prijatelj, kasnije proslavljeni pisac Borislav Pekić, i sam bivši zatvorenik.

Među naslovima u programu izdvajaju se dva filma iz aktuelne selekcije za Evropske filmske nagrade. Među njima je „Čuvar brata svoga“ turskog reditelja Ferita Karahana sa već osvojenom Nagradom FIPRESCI na Berlinaleu.

Opisan kao spoj Olivera Tvista i Smrti gospodina Lazarescua, film prati dvanaestogodišnjeg Jusufa i njegovog najboljeg prijatelja, štićenike turskog internata za kurdske dečake koji su u osami snegom zametenih planina prepušteni dobroj volji hladne školske uprave.

U utrci za nagrade EFA-e je i surova drama mađarskog reditelja Deneša Nađa „Prirodno svetlo“, dobitnik nagrade „Srebrni medved“ za najboljeg reditelja u Berlinu.

„Malo telo“, dugometražni prvenac italijanske rediteljke Laure Samani premijerno prikazan u selekciji Nedelja kritike u Kanu, mistična je bajka o žalosti, smrti i isceljenju zasnovana na starim narodnim verovanjima u Alpima.

U selekciji je i belgijski film „Neprijatelj“ reditelja Stefana Štrekera inspirisan stvarnim događajem o pronađenom mrtvom telu ljubanice političara, što je dovelo do žestoke podele belgijske javnosti.

„Ljudski faktor“ Ronija Trokera, ostvarenje koje otkriva krhkost istine i moć individualne perspektive, kroz priču o misterioznom napadu na kuću jedne porodice.

Program donosi i film „Lekcije iz nemačkog“ Pavela G. Vesnakova, jednog od najuspješnijih mladih bugarskih reditelja, poznatog po provokativnim realističnim filmovima koji se bave propadanjem društva i međuljudskih odnosa.

U svom dugometražnom prvencu Vesnakov donosi priču o pedesetogodišnjem vozaču Nikoli kojeg još samo dan deli do završetka uslovne kazne, nakon čega planira selidbu u Nemačku. Odluka o preseljenju suočava ga s teškim pitanjima o izgubljenom identitetu i prošlosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari