MSP i Narodna biblioteka Srbije potpisali sporazum o saradnji 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo potpisali su danas Sporazum o saradnji koji će omogućiti konzervaciju, arhviranje i digitalizovanje 25 međunarodnih ugovora koji se čuvaju u Zbirci međunarodnih ugovora ministarstva, čime će se trajno zaštititi.

Selaković je rekao da se ovim sporazumom nastavlja uspešna saradnja dve institucije na očuvanju i zaštiti izuzetno vredne arhivske građe, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Naveo je da se u zbirci ugovora nalazi više od 11.000 međunarodnih bilateralnih i multilateralnih ugovora, koji predstavljaju svojevrsnu memoriju srpske diplomatije, ali i delovanja države Srbije u čitavom novovekovnom periodu na spoljnopolitičkom planu.

Osim saradnje na polju konzervacije, arhiviranja, zaštite i digitalizacije te vredne zbirke Selaković je rekao da će saradnja Ministarstva, u čijem je sastavu Uprava za dijasporu i Srbe u regionu, biti i u vidu podrške Narodne biblioteke Srbije na planu promocije srpske kulture i književnosti u naporima da se na što većem broju mesta u svetu organizuje nastava učenja sprskog jezika za decu iseljenika.

Pištalo je rekao da je bogatstvo naroda njegova kultura i promocija te kulture i da na tome zajedno rade Narodna biblioteka i MSP.

Kako je naveo, Narodna biblioteka nastoji da donese jedan broj digitalizovanih knjiga koje nema iz biblioteka koje ih imaju, kao što su one u Budimpešti i Beču i da je o tome razgovarao sa ambasadorima tih zemalja.

„Pored toga, šaljemo znatan broj knjiga Srbima u dijaspori i radimo na udvostručenju kapaciteta da se postaramo o starim knjigama ne samo u Srbiji, nego u svim krajevima u kojima je srpska kultura ostavila svoj trag“, rekao je Pištalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari