Muzej grada Minhena dobija značajnu donaciju fotografkinje Ane Mandelbaum 1

Na konferenciji za štampu u Minhenskom gradskom muzeju prekjuče je predstavljen poklon, donacija američke umetnice iz Bruklina Ane Mandelbaum ovom muzeju – konvolut od 88 originalnih fotografija nastalih između 1989. i 2002.

Fotografkinja Ana Mandelbaum (1945), profesorka fotografije na Pratt Institute New York, već četiri decenije sa kamerom i plastičnim materijalima radi na delima koje čine njen fotografski oeuvre, a čija je temeljna stilistička karakteristika njihova skulpturalnost.

Čitavo njeno delo se bavi pitanjem prezentnosti i čulnosti telesnog kroz promenljivost materije.

Bilo da je reč o vertigo-perspektivi ključa na toaletu, kosi koju magnetski talasi podižu u vis ili lateks-otiscima telesnog – mnogi od tih motiva zrače erotskim nabojem, ali ne u konvencionalnom smislu.

Njihova fragmentarna forma animira posmatrača da nedovršenost slike dopuni putem sopstvene imaginativne snage.

Vizuelni svet Ane Mandelbaum obuhvata celokupnu istoriju medijuma uključujući i magiju nadrealizama.

Time što ukršta tehnike skulpture, kolaža i crteža, Mandelbaum otkriva višeznačni i senzualni jezik prepun paradoksa i kurioziteta.

Za umetnicu je ”kamera zbilja magična alatka, u većoj meri no ikoji drugi medij”.

Ona ”pogađa nervni sistem posmatrača” – parafrazira umetnica Frensisa Bekona – ”pri čemu je ‘stvarnost’ svakoga puta ‘uhvaćena’ u sočivu objektiva, što nas neposredno vezuje, čak i kada ne znamo zašto”.

Fotografsko delo Ane Mandelbaum je često dovođeno u odnos sa nadrealizmom iako ono pokazuje odlike koje ga, između heterogenih žanrova, spajaju i sa ”Body Artom” i ”mrtvom prirodom”.

Prodor Mandelbaum u telesnu senzaciju jedinstven je u istoriji savremenog medija fotografije.

Ova značajna umetnička donacija je dokumentovana kod izdavača umetničkih knjiga Verlag Hatje Cantz, katalogom naslovljenim ”Matter“, uz tekstove i stručne komentare Heloize Konese i Ulriha Polmana, upravnika zbirke fotografija pri Muzeju grada Minhena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari