Muzejski teatar Krajine gostuje u Zrenjaninu predstavom o Mokranjcu 1Foto: muzej krajine

Kada je prvi put pogledala gostujuću monodramu rađenu u izvedbi muzejskog tetara „Vuk i Dositej“ kustos pedagog Muzeja Krajine Sanja Radosavljević znala je da je to put kojim želi da pođe, jer se i tako, uz uverljiv prikaz igrom može rekonstuisati prošlost.

U Srbiji se ovaj oblik muzejske komunikacije koristi već više od jedne decenije, uglavnom u beogradskim muzejima, a sada i Muzej Krajine ima svoju predstavu posvećenu kompozitoru Mokranjcu „Ja ću tebi ljuba biti“, čiji tekst je napisala Sanja Radosavljević, dok kostim potpisuje kostimograf Milan Perišić a glavni lik tumači beogrdska glumica Ljiljana Jakšić.

Upravo sa ovom monodramom Muzej Krajine gostuje u Zrenjaninu na Danima Uroša Predića, koji se održavaju od 8. do 11. februara, povodom 70 godina od njegove smrti.

„Postoji prisna veza slikara Uroša Predića i kompozitora Stevana Mokranjaca, ne samo da su se poznavali i komunicirali već su kontakti bili i porodične prirode. Naime Uroševa bratanica Marija bila je udata za Mokranjca i oni su svi kontaktirali, dopisivali se, posećivali.  Predić je naslikao portrete Mokranjčevih, koji se čuvaju kod nas u muzeju, putovao je sa Stevanom u banju u Karlsbadu“, nabraja Sanja Radosavljević.

Kako objašnjava, u monodrami „Ja ću tebi ljuba biti“ glavna junakinja je Mokranjčeva supruga Marija, a deo predstave posvećen je i Urošu Prediću.

„Razlika između muzejskog i klasičnog tetara je u tačnosti podataka, tu nema umetničke slobode već se morate držati činjenica. Za ovu predstavu sam oristila pisanu korespodenciju bračnog para Mokranjaca koju naš muzej čuva ali i dnevnik Marije, koji s ečuva u muzeju grada Beograda. Mogu reći da je lakše bilo napisati tekst nego sad predstaviti Srbiji šta je muzejski tetar, izgleda da je to teži zadatak“, kaže naša sagovornica.

Muzejski teatar kao oblik komunikacije je primenjeno pozorište, koje publiku angažuje na više nivoa, posebno na emocionalnom i intelektualnom.

Program ovog tipa, na interaktivan način, rekonstruiše istorijske događaje i pomaže publici da razume kulturnu baštinu koja se na ovaj način interpretira, objašnjava Sanja Radosavlkević, koja je

Monodrama Muzeja Krajine „Ja ću tebi ljuba biti“ biće izvedena u Zrenjaninu u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u sredu, 8. februara, u 18 časova.

Predstava je deo šireg programa obeležavanja 70 godina od smrti slikara Uroša Predića.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari