Muzičar Satori 14. januara na "Expo 2020 Dubai" 1Foto: Promo

Muzički festival EXIT zajedno sa Nacionalnom platformom „Srbija stvara“ na Expo 2020 Dubai dovode jednog od vodećih izvođača iz Amsterdama – Satorija, koji će na Svetskoj izložbi nastupiti 14. januara 2022. godine, saopšteno je danas iz Predstavništva Srbije na EXPO Dubai.

U saradnji sa najistaknutijim muzičarima iz domena tradicionalne muzike Srbije i Balkana, Satori će ispričati zanimljivu priču o fascinantnom nasleđu neolitske Vinčanske kulture i predstaviti je kroz jedinstvenu audio, vizuelnu i umetničku formu, navodi se u saopštenju.

Rođen je i živi u Holandiji, a pravo ime Satoriju je Đorđe Petrović, što jasno ukazuje na srpsko poreklo njegovog oca, dok mu je majka iz Južne Afrike.

On je izjavio da mu je nastup na EXPO, najprestižnijoj smotri svetskih dostignuća, velika čast.

„Izuzetno mi je drago što mi je ponuđeno da nastupim na Svetskoj izložbi u Dubaiju i na artistički način predstavljam Srbiju, zemlju mojih korena. Iako uskoro objavljujem novi album, u Dubai dolazim s jednim potpuno drugačijim projektom. Predstaviću muziku inspirisanu Vinčanskom kulturom i zvukovima Srbije i Balkana, rekao je Satori.

Satorijev nastup je inspirisan motivima nasleđa Vinčanske kulture, „koja je zauvek promenila način na koji ljudi žive, i upalila iskru najrevolucionarnijih ideja na svetu – otkriće prvih gradova, eksploziju inovacija i kreativnosti, dovela je do začetaka trgovine i predstavljala primer mirne koegzistencije u okviru zajednica, što je promenilo pravac razvoja čitavog čovečanstva“, navedeno je u saopštenju.

Satori inspiraciju crpi „iz tradicionalne i duhovne muzike čitavog sveta, dok kombinuje beskrajne mešavine zavodljivog transa elektronske muzike i zemaljskih tonova koji pomeraju granice percepcije ljudskog uma“, ali njegova muzika nije definisana nijednim žanrom.

Nakon što je prošlog leta oduševio publiku na Exitu, tom umetniku, koji muziku izvodi na instrumentima – od klavira, kore i kalimbe do gitare u kombinaciji sa dubljim oblikom elektronske muzike, Expo 2020 će biti prva stanica velike globalne turneje na kojoj će publici preneti njegov umetnički doživljaj i imaginaciju poruka o Vinčanskoj kulturi.

Satori će na Dubai Millenium Amphitheatru, u sklopu Expo Late Night festivala svetske izložbe Expo 2020 Dubai, nastupiti u petak 14. januara u 21:15 po lokalnom vremenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.