Na 19. Beogradskom festivalu igre nastupilo 14 trupa pred skoro 10.000 gledalaca 1Foto: Nathalie STERNALSKI

“Beogradski festival igre jedan je od najboljih u Evropi, a znam ih sve! Veoma sam uzbuđen i veoma radostan što sam ovde, što sam deo festivala, a kada je reč o ovogodišnjim učesnicima, to je sjajno ukomponovan izbor”, to je kazao slavni izraleski igrač i koreograf Jair Vardi, specijalni gost koji je otvorio 19. Beogradski festival igre, povodom festivala.

Pod sloganom “Verujemo u jednu igru”, festivala je bio održan od 16. marta do 12. aprila.

Sumirajući utiske, organizatori su istakli da je ukupno 27 koreografskih komada, među kojima su dve svetske premijere, izvedeno tokom 23 večeri.

Prema njihovim rečima, u glavnom programu nastupilo je 14 trupa iz 12 zemalja, pred tačno 9.586 gledalaca u Beogradu i Novom Sadu.

„Publika je od sredine marta do sredine aprila imala prilike da vidi nastupe kompanija i umetnika sa tri kontinenta. Predstavljena su različita ostvarenja, od onih namenjenih za intimnije prostore pa do ne samo umetnički, nego i logistički i scenski izuzetno zahtevnih produkcija. Poznavaoci prilika u savremenoj igri saglasni su u tome da su odigrane predstave odličan presek aktuelnih istraživanja i tendencija na evropskoj i svetskoj umetničkoj sceni“, izvestili su organizatori.

Prema njihovim rečima, Beogradski festival igre je u svom 19. poglavlju vratio publiku u sale, što je posebno značajno u vreme kada mnogi evropski i svetski festivali, kao i renomirane pozorišne kuće, strahuju od smanjenja poseta zbog promena navika publike tokom kovida.

„I strana štampa je primetila da je Beograd time ostao upisan na mapu svetskih kulturnih dešavanja. Predstave je ove godine, uz brojnu publiku, pratilo i preko dvadeset gostiju festivala, kritičara i producenata iz inostranstva, a pripreme za 20. Beogradski festival igre več počele“, najavili su organizatori i dodali da se nadaju da će „jubilarno izdanje proteći u manje turbulentnim okolnostima, na radost izvođača i publike“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari