Na 71. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine u Zrenjaninu mahom subotičke predstave 1Foto: M. P.

Zrenjanin je u aprilu domaćin najstarije pozorišne smotre u zemlji, Festivala profesionalnh pozorišta Vojvodine, čiji je selektor profesor dr Vlatko Ilić upravo objavio izbor predstava koje se takmiče.

Među šest odabranih dramskih predstava, četiri su iz subotičkih pozorišta i po jedna iz Novog Sada i Sombora, dok su u dečijoj selekciji samo tri predstave iz Zrenjanina, Novog Sada i Subotice.

U pitanju je selektorski izbor dramskih predstava i predstava za decu iz produkcije kandidovanih predstava vojvođanskih pozorišta u periodu od godinu dana, navode u Zajednici profesionalnih pozorišta Vojvodine koja je organizator manifestacije.

U dramskoj selekciji, kako su naveli, našlo se šest predstava, a u dečijoj samo tri. Na dramskoj sceni, dakle, prema izboru selektora takmiče se predstava po motivima Ota Tolnaija i Pala Petrika a u režiji Kiga Mezei „Živi pesak“ Narodnog pozorišta Subotica, drame na mađarskom jeziku; zatim drama „Kus petlić“ po tekstu Aleksandra popovića i u režiji Milana Neškovića a u izvođenju Narodnog pozoiršta Subotica, drama na srpskom jeziku.

Srpsko narodno pozorište učestvuje sa predstavom po tekstu Tijane Grumić „Ko je ubio Dženis Džoplin“ u režiji Sonje Petrović, a Pozorište „Deže Kostolanji“ izvodi predstavu po tekstu A.P. Čehova „Tri sestre“ u režiji Zoltana Puškaša.

Tu su i predstave „Vitezovi lake male“ u režiji Andraša Urbana, Pozorišta „Deže Kostolanji“ i predstava „Tramvaj zvani želja“ po tekstu Tenesi Vilijamsa i u režiji Juga Đorđevića, Narodno pozorište Sombor.

U selekciji predstava za decu našli su se komadi „Pipi duga čarapa“ u režiji Veselina Bojdeva i izvođenju Dečjeg pozorišta Subotica, „Dečak i mesec“ Željka Hubača a po motivima Branka Ćopića, koju je režirala Vjera Vidov a izvodi Narodno pozorište iz Zrenjanina kao i predstava „Devojčica sa šibicama“ Pozorišta mladih iz Novog Sada, u režiji Sonje Petrović.

Ovogodišnji 71. FPPV održava se pod sloganom „Sve pozorišne mašine – priče, slike, afekti” a predstave se izvode u NP „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu od 4. do 10. aprila.

Ove godine zrenjaninsko pozorište „Toša Jovanović“, koje je domaćin festivala, učestvuje samo sa jednom, dečijom predstavom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari