Na Filmskim susretima za prestižne nagrade konkurišu glumci iz 12 filmova 1Foto: V. Torović

Ovogodišnji, 54. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma “Filmski susreti” održaće se od 24. do 30. avgusta na Letnjoj pozornici u Tvrđavi u Nišu, a u takmičarskom programu biće prikazano 12 filmova.

Vladan Živković, umetnički direktor “Fimskih susreta”, saopštio je da će predsednica žirija, koji će odlučivati o laureatima prestižnih glumačkih nagrada, biti glumica Nela Mihajlović, a članovi glumci Tamara Aleksić i Goran Radaković.

Predsednica žirija će, nakon što u subotu, 24. avgusta primi ključeve grada Niša, otvoriti Festival tradicionalnom porukom: “Kolege glumci, Tvrđava je naša”.

Nagrada “Pavle Vuisić” koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije, ove godine biće uručena glumici Gorici Popović.

U takmičarskom programu biće prikazani filmovi  “Delirijum tremens” reditelja Gorana Markovića, “Reži” Koste Đorđevića, “Kralj Petar Prvi” Petra Ristovskog, “Koja je ovo država” Vinka Brešana, “Četiri ruže” Vasilija Nikitovića, “Teret” Ognjena Glavonića, “Taksi bluz” Miroslava Stamatova, “Psi umiru sami” Nikole Petrovića, “Ajvar” Ane Marije Rosi, “O životu i smrti” Predraga Velinovića, “Šavovi” Miroslava Terzića i “Pijavice” Dragana Marinkovića.

Nakon dodele nagrada poslednjeg dana Festivala, 30. avgusta, biće prikazana uvodna epizoda nove sezone serije “Senki nad Balkanom”, ali i dokumentarac “Kude je taj Niš” o niškom pevaču Žiki Čokaliji, kao i crnogorski dokumentarno-igrani film o reditelju i profesoru Baji Šaranoviću, “Poslednji Ju filmski romantik”.

Direktor “Filmskih susreta” i Niškog kulturnog centra, Srđan Savić rekao je da  je uvećan novčani iznos nagrada, tako da će laureat Gran prija “Naisa” dobiti novčanu nagradu u iznosu od 700.000 dinara. Glumci koji dobiju priznanja “Car Konstantin” i “Carica Teodora” bice nagrađeni sa po 500.000 dinara, dok će dobitnici povelja za izuzetnu žensku i mušku ulogu biti nagrađeni sa po 300.000 dinara. Za najbolju žensku i mušku epizodnu ulogu i za najboljeg debitanta, predviđena je novčana nagrada od po 200.000 dinara.

Prema njegovim rečima, ukupan budžet Festivala projektovan je od 24 do 25 miliona dinara, od kojih je Grad Niš izdvojio 19 miliona, Ministarstvo kulture i informisanja 3,2 miliona, a Filmski centar Srbije 1,2 miliona dinara.

Najavljen je i bogat program pratećih manifestacija, filmske projekcija u okviru “Kina regiona” u Festivalskom centru koji će se nalaziti u Hotelu “Ambasador”, projekcije u bioskopu Sinepleks, retro bioskop ispred Oficirskog doma, izložbe fotografija Jovana Šurdilovića i Vanje Kesera, izložba plakata sa Pulskog festivala, a planirano je  i održavanje okruglog stola čija je tema ove godine gluma u televizijskim serijama.

Cena kompleta ulaznica za “Filmske susrete” iznosi 2.000 dinara, a pojedinačnih karata, kojih će biti ukoliko ne budu prodati svi kompleti, 400 dinara.

Živković: Na Filmske susrete će doći popriličan broj glumaca

Umetnički direktor “Filmskih susreta”, Vladan Živković obećao je niškoj publici da će im se nakon projekcija filmova pokloniti popriličan broj glumaca.

– Zaista ćemo se potruditi da u Niš dođe veliki broj kolega koji su glumili u filmovima  u zvaničnoj konkurenciji. Međutim, trenutno se u Beogradu snima sedam serija, a u regionu 22 serijala, pa će sigurno neki od glumaca biti objektivno sprečen da dođe u Niš. Imamo najavu Dragana Bjelogrlića da će na završnoj večeri Festivala dovesti ekipu od desetak glumaca, koji glume u “Senkama nad Balkanom”- rekao je Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari