Na izričitu želju Dušana Kovačevića film „Nije loše biti čovek“ neće biti prikazan u takmičarskom programu Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji 1Foto: Damir Vujković

Šta god da bude rezultat našeg zahteva za adekvatno prikazivanje filma „Nije loše biti čovek“ na izričitu želju Dušana Kovačevića ovo ostvarenje neće biti prikazano u okviru takmičarskog programa “Jedinog pravog festivala filmskog scenarija”, kako se tendenciozno zove manifestacija posvećena scenariju u Vrnjačkoj Banji – kaže za Danas Miša Mogorović, producent ispred produkcijske kuće Art – PopCorn i filma “Nije loše biti čovek”.

Takođe, pokrenuće i inicijativu kod Ministarstva kulture za adekvatno tumačenje određenih paragrafa zakona o kinematografiji zbog izjava direktora Kulturnog centra Vrnjačka Banja u kojima on preti tužbama producentima koji su nezadovoljni terminom i mestom predstavljanja njihovih filmova na Festivalu odlučili da se sa njega povuku.

Prvo je to učinio Dušan Milić reditelj filma “Mrak”, zatim Zoran Janković , producent filma “Usekovanje” a danas je stiglo saopštenje i iz produkcijske kuće Art Popcorn u kome se zahteva da se koriguje termin prikazivanja filma „Nije loše biti čovek“ jer je ponuđeni ,od 16 sati i to u bioskopu, a ne na Letnjoj pozornici neprihvatljiv.

– Kada smo od strane organizatora Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji obavešteni o terminu prikazivanja filma Dušana Kovačevića „Nije loše biti čovek“ (ponedeljak u 16h!), mislili smo da je u pitanju samo rezulatat njihovog neznanja i nesnalaženja u kompleksnom svetu organizacije filmskih festivala. Nismo hteli da reagujemo ne želeći da im pridajemo veći značaj od onog koji imaju i zaslužuju u bespućima kulturne birokratije. Nismo shvatali tendencioznu razmeru unižavanja autora kojima je Festival posvećen- navodi Miša Mogorović u saopštenju.Na izričitu želju Dušana Kovačevića film „Nije loše biti čovek“ neće biti prikazan u takmičarskom programu Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji 2

On je objasnio zašto se odlučio da javno reaguje.

– Po odbijanju nekih naših kolega da prihvate poniženje, kao i izjava odgovornih birokrata sa Festivala u kojima se njihov stav pravda našim nereagovanjem na ponuđeni termin prikazivanja, shvatili smo da je potrebno da javno tražimo da organizatori koriguju termin prikazivanja filma autora Dušana Kovačevića. Za neupućene, a u takve očigledno spadaju i organizatori festivala posvećenog filmskom scenariju pod tendencioznim nazivom „Jedini pravi festival filmskog scenarija“, Dušan Kovačević je najveći živi srpski dramski autor i scenarista, kao i jedini redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti – iz oblasti filmske umetnosti – podsetio je Mogorović.

– Imajući ovu činjenicu u vidu, kao i neosporni kvalitet filma „Nije loše biti čovek“ koji je okupio ekipu najvećih srpskih filmskih glumaca i autora, molimo organizatore da nas u što hitnijem roku obaveste o novom, adekvatnom terminu prikazivanja filma na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, kako bi isti bio prikazan publici koja to zaslužuje. – istakao je Mogorović ..

On je dodao da će kod Ministrstva kulture i informisanja pokrenuti inicijativu za adekvatno tumačenje pargrafa zakona o kinematografiji.

– Takođe osećamo potrebu da obavestimo direktora Kulturnog centra Vrnjačka Banja koji u svojim izjavama preti tužbama pozivajući se na neke paragrafe zakona o kinematografiji, da ćemo preko relevantnih udruženja filmskih producenata pokrenuti kod Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije inicijativu za adekvatno tumačenje ovih članova zakona. Sigurni smo da namera Ministarstva nije da omogući besplatno ustupanje filmova festivalima koji za prikazivanje tih filmova naplaćuju ulaznice, istovremeno uzimajući pomoć Ministarstva za organizaciju Festivala. Filmske festival čine filmovi a ne birokratija. –  poručio je Miša Mogorović u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.