Na Jutjub kanalu Filmskog centra Srbije kratki filmovi poznatih reditelja 1Foto: Pixabay / geralt

Na Jutjub kanalu Filmskog centra Srbije (FCS) od danas će svakog petka biti postavljan za besplatno gledanje po jedan kratki film iz opusa domaćih renomiranih, svetski poznatih i priznatih reditelja.

Posetioci FCS kanala će moći da pogledaju radove Gorana Markovića, Gorana Paskaljevića, Slobodana Šijana i drugih, navedeno je u saopštenju.

U pitanju su, kako je istaknuto, mahom kratki filmovi nastali na početku njihovog profesionalnog bavljenja sedmom umetnošću, od kojih neki već decenijama uživaju kultni status.

FCS želi da ove rane radove domaćih, svetski poznatih stvaralaca, učini dostupnim što širem auditorijumu i da na ovaj način obezbedi platformu za njihovo kontinuirano prikazivanje.

Prvo ostvarenje u ovom ciklusu, dostupno od danas na FCS kanalu, biće „Bez naziva“, polusatni diplomski rad Gorana Markovića, nastao  početkom sedamdesetih u produkciji Televizije Beograd.

Nakon što je za redakciju Drugog programa TV Beograd snimio niz dokumentarnih televizijskih filmova, Marković se u ostvarenju „Bez naziva“ po prvi put okušao i u domenu igranog filma.

Film je snimljen prema istoimenoj pripovetki Borisa Piljnjaka, a u njemusu uloge odigrali Zorica Koljević, Branislav Ciga Milenković, Danilo Bata Stojković, Goran Sultanović, kao i sam reditelj.

Markovićev film „Bez naziva“ prvi put je prikazan na Martovskom festivalu dokumentarnih i kratkometražnih filmova.

Goran Marković je filmski i pozorišni reditelj, scenarista, esejista i pisac. Reditelj je niza ključnih jugoslovenskih i srpskih filmova, kao što su „Specijalno vaspitanje“, „Nacionalna klasa“, „Majstori, majstori“, „Variola vera“, „Tajvanska kanasta“, „Već viđeno“, „Sabirni centar“, „Tito i ja“,  „Kordon“, „Turneja“, „Falsifikator“, itd.

IZ FCS-a navode i da, tri nedelje nakon pokretanja, njihov Jutjub kanal ima više od sedam i po hiljada pratilaca  i više od 74 .000 pregleda.

Podseća se da je od 19. marta do danas, na ovom kanalu svakog dana predstavljen po jedan film domaćih autora, u širokom dijapazonu koji obuhvata igrane, dokumentarne i animirane naslove  u trajanju od po nekoliko minuta, pa do dugometražnih formi.

U dosadašnjoj ponudi našla su se ostvarenja autora mlađe i srednje generacije, kao što su Stefan Ivančić, Katarina Koljević, Milica Tomović, Vladimir Tagić, Mladen Kovačević, Mihajlo Dragaš, Ognjen Glavonić, Boris Mitić, Dejan Petrović, Balša đogo, i drugi, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari