Na ovogodišnjem Festu 126 filmova 1Foto: Beoinfo

Beogradski međunarodni filmski festival (FEST), pod sloganom Priđi bliže, ove godine biće održan od 23. februara do 4. marta.

Na njemu će biti prikazano 126 dugometražnih i dokumentarnih filmova,saopšteno je danas na prvoj konferenciji za medije pred početak festivala.

Premijerno će biti prikazano 116 filmova, dok će 10 filmova biti prikazano u okviru programa „FEST klasik“. Filmovi će biti prikazivani u devet sala širom grada, među kojima je prvi put i bioskop „Grand sine Rakovica“.

Cene karata su od 250 do 500 dinara.

Ovogodišnji festival otvara film Tri Bilborda ispred Ebinga u Misuriju režisera Martine Mekdone.

Umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić je rekao da je 16 filmova u meрunarodnoj konkurenciji za nagradu Beogradski pobednik, a da se pet domaćih filmova takmiči za nagradu u nacionalnoj selekciji.

On je istakao da će nagradu Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dobiti maрarski reditelj Ištvan Sabo i glumica Neda Arnerić, dok će Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo dobiti režiseri Karen Šahnazarov i Roland Džofi.

Gradski sekretar za kulturu i predsednik odbora FEST Ivona Jevtić je rekla da je grad za ovogodišnji festival izdvojio 30 miliona dinara.

To je do sada najveća suma koje su gradske vlasti izdvojile za FEST jer je on, kako je rekla, jedna od najznačajnijih manifestacija u gradu koja privlači veliku pažnju.

Jevtić je istakla da se Odbor odlučio za sale širom grada sa idejom da se kultura približi jedinicama lokalne samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari