Na policama 450 novih knjiga 1

Oko 450 aktuelnih naslova iz pera najpopularnijih domaćih i stranih autora, predstavljenih na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, uskoro će se naći i na policama novovaroške biblioteke „Jovan Tomić“.

Od 25 izdavačkih kuća, matična Biblioteka naručila je književna dela u vrednosti od oko 250.000 dinara.

U ovdašnjoj književnoj riznici opredelili su se za naslove značajnih književnih stvaralaca, kao i za sva ostala popularna dela koji zadovoljavaju kriterijume šire čitalačke publike. Knjižni fond od oko 38.000 knjiga obogaćen je tako naslovima iz oblasti beletristike, stripa, dečje književnosti, popularne psihologije…Posebnu pažnju u ovoj ustanovi poklanjaju mladima koji su najrevnosniji čitaoci te je zato naručen i značajan broj novih knjiga za tinejdžere i mlađe osnovce. Reč je o blizu stotinak naslova publikovanih od strane izdavačkih kuća „Kreativni centar“, „Eurobouk“, „Pčelica“,“ Odiseja“ i „Vulkan“.

LJubitelji stripa moći će da uživaju u novim avanturama Zagora, Bleka, Asteriksa, Teksa, Misterija, dok će poklonici krimića imati priliku da na policama Biblioteke pronađu nova izdanja poput Keplerovog „Košmara“, knjige „Nešto je u vodi“ Ketlin Stedman, „Samo moja draga“ Talenta Gabrijela…“Laži o bogu u koji verujemo“ naziv je nove „poslastice“ iz spisateljske „kuhinje“ Britanca Vilijema Pol Janga, autora čuvenog bestseler romana „Koliba“ prodatog u 18 miliona primeraka.

– Prilikom nabavke novih naslova fokusirali smo se u najvećoj meri na aktuelne autore i njihova najnovija izdanja. Čitaocima tako preporučujemo nove knjige Murakamija, Koelja, Musoa, Begbedea i Hoseinija. Domaći ljubitelji pisane reči moći će da dođu i do knjiga koje su na ovogodišnjem Sajmu dobile titulu najprodavanijih – „Aleksandar od Jugoslavije“ Vuka Draškovića i „Šta mi ovo treba“ Emira Kusturice. Tu su i književna ostvarenja drugih domaćih autora, među kojima su i Stoiljković („Leva strana druma“), Arsić („Neviđena Srbija“), Petrović („Black light“), Kovačević („Godine vrana“), kao i novi roman poznate hrvatske spisateljice Vedrane Rudan („Život bez krpelja“) – kažu novovaroški knjižničari.

Lokalna književna riznica bogatija je i za nekoliko knjiga iz oblasti popularne psihologije, koja kao žanr u poslednje vreme dobija sve više poklonika. Poklonike lika i dela prvog demokratskog premijera Srbije dr Zorana Đinđića, brutalno ubijenog u atentatu 2003. godine, obradovaće knjiga „Đinđić“ , koju je napisala grupa autora – Vida Ognjenović, Dušan Kovačević, Latinka Perović, LJubomir Simović…

Poštujući ukus šire čitalačke publike, u Biblioteci su kupili i dela iz beletristike. Lusinda Rajli i Nora Robers trenutno su među najčitanijim autorima u lokalnoj Biblioteci, a na vrhu čitanosti je i nekolicina domaćih spisateljica – Jelena Bačić Alimpić, Mirjana Mojsilović, Vesna Dedić, ali i kandidatkinja za NIN-ovu nagradu Dubravka Ugrešić.

Biblioteka „Jovan Tomić“, inače, uprkos krizi I teškim ekonomskim prilikama u kulturi odnosno izdavaštvu, uspeva da knjižni fond godišnje upotpuni i obogati sa oko 1.000 primeraka i to zahvaljujući poklonu resornog ministarstva, lokalne samouprave, donator i iz skromnih sopstvenih prihoda. Člansku kartu ovdašnje književne riznice ima oko 500 Novovarošana koji tokom godine pročitaju preko 7.000 naslova. Matična Biblioteka knjigu populariše i kroz brojne promocije i programe dramsko-muzičkog karaktera, kao i povoljnim cenama članarine.

– Pozivamo sugrađane da iskoriste predstojeći decembarski popust za učlanjenje. Sve do Nove godine ljubitelji pisane reči imaće priliku da godišnju članarinu plate po gotovo duplo nižim cenama koje ne korigujemo već godinama unazad – poručuju iz lokalne GB. Nezaposleni godišnju člansku kartu plaćaju po ceni od 350 dinara, za đake i penzionere je 450, zaposlene 650, dok je porodično učlanjenje 700 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari