Biblija bit generacije, roman „Na putu“, konačno je dobio filmsku ekranizaciju koja je viđena na Kanskom festivalu. Trebalo je više od pet decenija da se priča o oslobađanju i poratnom američkom društvu preseli na veliko platno. Džek Keruak je roman napisao, u furioznom tempu na pisaćoj mašini, tokom samo tri nedelje 1951. godine.

Brazilski reditelj Valter Sales je pokušao da energiju originalne knjige prebaci na celuloidnu traku, uz britanskog glumca Sema Rajlija (Sol Paradajs), Amerikanca Gereta Hedlunda (Din Moriarti), zvezde „Sumraka“ Kristen Stjuart (Marloj, Moriartijeva žena), Kristen Danst (druga žena Kamila) i Viga Mortensena (Stari Bul Li, baziran na Viljemu Barouzu).

„To je priča o gubljenju nevinosti, o potrazi za konačnom granicom koju nikada neće pronaći. Takođe o otkrivanju da je ovo kraj puta i kraj američkog sna“, rekao je novinarima Sales. On je, sa svojim timom, imao veliki respekt prema Keruaku. Frensis Ford Kopola je još 1979. godine obezbedio prava na ekranizaciju knjige, „ali je tek Volter rekao da on može i da ga snimi“, kaže Kopolin sin Roman, koji je koproducent filma. Ipak, većina prvih ocena kritičara je negativna.

„Kao da je neko upao na nečiju žurku a da niti zna, niti ga zanima, ko su ti ljudi, zavali se i navali na viski i barbiturate“, piše londonski magazin Tajm Aut. Britanski Ivning standard smatra da tu „nedostaje luda strast Džeka Keruaka i njegovog izuzetnog pisanja“.

Droga, seks i džez su centralni motivi „Na putu“, dok se glavni junak kreće na putu ka oslobađanju svog tela i uma. To je roud film kojem je Sales veoma lojalan pošto ga je to i dovelo u svet kinematografije. On nalazi da je Keruakova potraga za inspiracijom kroz džej i bi-bap, dok je radio na romanu u improvizatorskom stilu, moguće porediti sa poslom reditelja. „Uvek morate da gledate šta ćete naći usput, to je način kreiranja fantastičnim slika“, kaže reditelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari