Na Smederevskoj tvrđavi otvoren 4. Dunav film fest 1Foto: Radmila Radosavljević

Pod simboličnim naslovom „Godina najboljih“ i projekcijom porodične sage „Nečista krv – greh“ predaka Milutina Petrovića, u Malom gradu Smederevske tvrđave večeras je započeo 4. Dunav film fest.

Glumica Katarina Radivojević, koja u ovom filmu igra jednu od glavnih junakinja, svečano je proglasila festival otvorenim.

– Drago mi je što sam posle šesnaest godina opet na istom mestu, Smederevskoj tvđavi na kojoj smo snimili neke od najlepših i najtežih scena filma „Čarlston za Ognjenku“, i velika mi je čast što imam privilegiju da ovaj festival proglasim otvorenim – istakla je Radivojević.

Kako su istakli Igor Stanković, idejni tvorac festivala koji okuplja filmska ostvarenja iz deset zemalja kroz koje protiče Dunav, i Jugoslav Pantelić, umetnički direktor, ovogodišnji program pruža fantastičan presek onoga što se tokom ove godine desilo u kinematografiji u evropskim i svetskim okvirima, i iznova uverava gledaoce u ideju, misiju i magičnu moć pokretnih slika.

U šest festivalskih dana, kako su najavili, na Dunav festu će biti prikazano 30 filmskih naslova sa svih kontinenata.

U glavnom takmičarskom programu u trci za nagradu “ Dunavska lađa“ , pored „Nečiste krvi“ biće prikazano jos sedam ostvarenja, među kojima su „Konačni izveštaj“ oskarovca Ištvana Saboa, „Tvoj sam čovek“ Lenarda Koena, „Izveštaj iz Aušvica“ Petera Bebjaka, „Fabian“ Dominika Grafa.

Žiriju 4. Dunav festa predsedavaće rediteljka Ana Maria Rosi, koja se večeras takođe predstavila prepunom gledalištu na Smederevskoj tvrđavi.

Festival će 25. avgusta zatvoriti domaća premijera novog filma „Nebesa“ Srđana Dragojevića, koji je na nedavnom festivalu u Lokarnu doživeo veliki uspeh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari