Siniši Paviću nagrada "Dositej Obradović" za životno delo za 2020. 1Siniša Pavić Foto: RTS/ Screenshot

Nagrada „Dositej Obradović“ za životno delo ove godine pripašće književniku i scenaristi Siniši Paviću, saopšteno je iz Zadužbine „Dositej Obradović“, nakon jednoglasne odluke žirija.

Odluku o dodeli ove nagrade odlučio je žiri u sastavu: Mirko Vasiljević, Slavko Gordić, Vojislav Jelić (predsednik), Marko Nedić, Dragan Simeunović.

Kako se navodi u obrazloženju, Siniša Pavić spada u red najznačajnijih stvaralačkih ličnosti u oblasti književne delatnosti posvećene televizijskoj i filmskoj scenaristici u Srbiji.

„Njegove dokumentarno-igrane serije kao i dramski ciklusi, dali su na umetnički način, ne samo sliku vremena okupacije Srbije, nego razuđenu fresku ljudskih sudbina, kako žrtava, tako i nasilnika, uključujući tu i sliku poratnih vremena“, ocenjuju u obrazloženju.

U tom delu, kako dodaju, scenarističke delatnosti Siniša Pavić napisao je istoriografski precizno zasnovane, a umetnički celovito oblikovane drame Čovek koji je bombardovao Beograd (suđenje generalu Leru), Metak u leđa, Na putu izdaje, Lovac protiv topa, i serije Španac, Banjica, Poslednji čin, Odlazak ratnika povratak maršala. Drugi deo scenarističkog stvaralaštva Siniše Pavića sastoji se od niza igranih serija koje na satiričan način slikaju našu stvarnost i kritički govore o zabludama, sklonostima, mitomaniji i rđavim svojstvima našeg mentaliteta (Vruć vetar, Srećni ljudi, Porodično blago, Stižu dolari, Bela lađa).

„Otuda se može reći da je Pavić nastavljač dositejevske tradicije prosvetiteljskog delovanja, i da su njegove satirične dramsko-humorističke serije odigrale značajnu ulogu u kritici koliko tradicionalnih, toliko i novih negativnih pojava i običaja u nas. Tako je on, opredelivši se da prihvati izazove televizijskog i filmskog stvaralaštva, u svojim delima objedinio obrazovnu, prosvetiteljsku i umetničku misiju. Uvereni smo da je ukupni doprinos Siniše Pavića srpskoj književnosti, filmu i televiziji, uzoran i jedinstven, kako po umetničkim dometima, tako i po obimu i žanrovskoj raznovrsnosti i to ga čini zaslužnim i dostojnim da primi nagradu s Dositejevim imenom i znakom“, navodi se u obrazloženju odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari