Nagrada "Lazar Trifunović" Sofiji Milenković i Gordani Stanišić 1Nagrada "Lazar Trifunović"

Nagrada „Lazar Trifunović“ za likovnu kritiku i teorijsko razmatranje savremene likovne i vizuelne umetnosti za 2020. dobile su istoričarke umetnosti Sofija Milenković i Gordana Stanišić.

Sofija Milenković nagradu je dobila za studiju Stranac u Parizu: kritička recepcija Save Šumanovića na pariskoj umetničkoj sceni od 1926. do 1928, objavljenu, a muzejska savetnica Gordana Stanišić za istorijskoumetnički tekst O crtežima Lazara Vozarevića i tekst Damjan na iskustvima Damjana u katalogu istoimene izložbe u Narodnom muzeju u Beogradu.

Žiri za Nagradu je radio u sastavu: Jasmina Čubrilo, vanredni profesor Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, Nikola Dedić, vanredni profesor Fakulteata muzičke umetnosti u Beogradu i Dragana Kovačić, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu, a odluka je doneta jednoglasno.

Priznanje Društva istoričara umetnosti Srbije (DIUS)za najbolju autorsku izložbu savremene likovne umetnosti u protekloj godini dobile su dve izložbe: 30. Memorijal Nadežde Petrović: „Na jug, na jug! Idemo na jug!“ koju je realizovala Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ u Čačku i Refleksije našeg vremena: Akvizicije 1993-2019. koju je realizovao Muzej savremene umetnosti u Beogradu.

Nagrada se ravnopravno dodeljuje Sariti Vujković, selektorki izložbe 30. Memorijala Nadežde Petrović i autorskom timu izložbe Refleksije našeg vremena koji čine Mišela Blanuša, Rajka Bošković, Svetlana Mitić, Žaklina Ratković i Miroslav Karić. Žiri Priznanja DIUS-a činili su istoričari umetnosti i kustosi Maida Gruden, Nela Tonković i Saša Janjić. Odluka je doneta jednoglasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari