Nagrada Milan Mladenović dodeljena Dini Jašari za pesmu Doma 1Foto: Marko Čonjagić

U sklopu zadužbine Milan Mladenović, večeras je u Dorćol Platzu dodeljena četvrta po redu nagrada za najbolju pesmu sa prostora bivše Jugoslavije.

Ove godine, 12 pesama se našlo u finalu. Žiri koji je odlučivao o dobitniku nagrade, a koji su činili: Sanja Lončar, Dragan Uskoković Ćima, Edo Povlanić, Matija Žumančev i Mile Kekin. Prvo mesto osvojila je Dinu Jašari iz Severne Makedonije za pesmu Doma.

Zadužbina Milan Mladenović osnovana je 2019. godine kao poslednja želja majke preminulog pevača. Od tada, svake godine, nagradu za najbolju pesmu sleduje nekoj od grupa sa prostora bivše države. Dodela se održava 21. semptembra, na rođendan pevača.

Sam početak sinoćnjeg događaja obeležen je pesmom EKV-a Zemlja. Grupa dece iz hora „rok kvajer“ otvorio je dodelu nagrade, otpevavši gore navedenu pesmu.

Da je ova vrste muzike još uvek živa, i da ima svoju publiku, videlo se sinoć u Dorćol Platzu. Prisustvovao je veliki broj ljudi, među njima i značajnih ličnosti u polju umetnosti.

Sergej Trifunović, kao veliki ljubitelj muzike, dao je izjavu za Danas i objasnio šta za njega predstavlja Zadužbina Milana Mladenovića.

– Ona predstavlja mali pokušaj spašavanja rokenrola, pošto on nema tržište, popularizaciju kod mladih. Kad prođe neko vreme oni će napraviti svoju scenu, to je sigurno, sa optimizmom je rekao glumac.
Da je mržnja sila koju treba „zacementirati“ između naroda sa ovih prostora, usaglasio se i Sergej. Za njega ovakvi događaji predstavljaju moguće poboljšanje na toj liniji.

– Hrvatski glumci igraju kod nas. Mi igramo kod njih. Najnormalnije. Rat je prošao, zaključio je.

Cilj Zadužbine je da se Milanova autorska i lična zaostavština sačuva kao celina, i da podstiče muzičko stvaralaštvo dedeljivajem ove regionalne nagrade.
Prošle godine Zadužbina je objavila poziv poštovaocima lika i dela Milana Mladenovića da učestvuju u formiranju arhivskog fonda koji bi zadužbina učinila javno dostupnim kao kulturno dobro. Svi koji su voljni, a poseduju neke fotografije, video materijale, omote ploča, ulaznice, mogu ih donirati zadužbini.

Planirano je, po rečima organizatora, da 5. novembra na zgradi u kojoj je živeo preminuli pevač na Novom Beogradu, bude postavljena memorijalna ploča, koju je uradila umetnica Lana Vasiljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari