Nagrada "Nikola Milošević" uručena Jovanu Babiću za delo "Ogledi o odbrani" u Kamenoj sali Radio Beograda 1Foto: Medija centar

Nagrada „Nikola Milošević“, koju dodeljuje Radio Beograd 2 za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije, uručena je Jovanu Babiću za delo „Ogledi o odbrani“ u izdanju Službenog glasnika.

Svečana dodela nagrade odvila se danas u Kamenoj sali Radio Beograda.

Prisutnima su se osim laureata obratili i Milan Nedić, direktor Radio Beograda, Radoman Kanjevac, glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2, kao i članovi žirija i izvršni direktor Službenog glasnika Petar Arbutina.

Radio Beograd 2 već sedamnaesti put dodeljuje ovu nagradu, a u ovogodišnjoj konkurenciji našlo se 44 dela.

– Ovo priznanje srpske intelektualne zajednice mi znači i zato što nosi ime Nikole Miloševića. Nikoli bi bilo drago što sam ja dobio nagradu. To zvuči arogantno, ali je istinito, jer smo bili dosta bliski – prokomentarisao je prof. dr Jovan Babić pri uručenju nagrade.

Član žirija dr Dragan Prole, prof. Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, istakao je svaka dobra knjiga ima nešto posebno, a ova knjiga sadrži uzorni balans između traumatične težine tema kojima se bavi, uz razboritost i smirenost u načinu obrađivanja tema.

– Profesor Babić se bavio onime što je sažeto u tri ključne reči naših trauma u poslednjih četvrt stoleća, a to su strane intervencije, sankcije i secesija. Tri velike teme sa kojima smo se suočavali, a da nismo to priželjkivali, kojima radije okrećemo leđa da bi nastavili da živimo i postojimo – kazao je Prole i zaključio da je za profesora Babića karakteristična jedna vrsta ukazivanja na koren savremenog nasilja. Babićeva početna teza, prema Proleovim rečima, zanimljiva je jer predočava da sukobi postoje zbog različitog definisanja dobra.

Prema mišljenju žirija, Babić je na visokom teorijskom nivou analizirao fenomene našeg savremenog sveta. „Autor u monografiji predstavlja nešto što bi se moglo nazvati fenomenologijom zla i kroz prizmu kurcijalnih etičkih kategorija posmatra probleme identiteta, kako ličnog tako i kolektivnog, probleme secesije, pravednog rata, humanitarnih intervencija i političkih sankcija“, stoji u obrazloženju.

Na jučerašnjoj dodeli nagrade istaknuto je i to da je nedavno obeleženo „12 godina od kada sa nama više nije Nikola Milošević, veliki stvaralac, nenadmašni besednik u kulturi nauci i javnom iskustvu, zato, od 2007. godine ova nagrada nosi njegovo ime“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari