Nagrada publike filmu „Blizu“ Lukasa Donta na 29. Festivalu evropskog filma Palić 1Blizu, Foto: Festival evropskog filma Palić

Gorki List nagrada publike ovogodišnjeg 29. Festivala evropskog filma Palić dodeljena je filmu “Blizu”, reditelja Lukasa Donta. Film je prikazan u okviru Glavnog takmičarskog programa.

U ostvarenju “Blizu”, intenzivno prijateljstvo između dva trinaestogodišnjaka, Lea i Ramija, iznenada je prekinuto.

Pokušavajući da shvati šta se desilo, Leo je potražio pomoć Remijeve mame Sofi.

Ovaj film je priča o prijateljstvu, odgovornosti i odrastanju.

Gorki List nagradom publike za najbolji film, publika preuzima aktivnu ulogu i iz svog ugla sagledava dela filmske umetnosti predstavljena na Festivalu.

Na taj način uvaženo je, pored mišljenja stručnog žirija, i mišljenje najbrojnijeg „žirija“ odnosno onih zahvaljujući čijoj lojalnosti i posvećenosti filmu, Festival traje svih ovih godina.

Uvažavajući činjenicu da se izbor najboljeg filma po mišljenju publike često zasniva na drugačijim kriterijumima od kriterijuma stručnog žirija, Festival evropskog filma i Gorki List ovom nagradom pozvali su posetioce festivala da nakon projekcija glasaju za najbolji film iz bogatog filmskog opusa evropske kinematografije, koji su prikazani na ovogodišnjoj 29. po redu filmskoj smotri.

Gorki List nagrada publike, ove godine sedmi put za redom nepogrešivo je očitala puls publike, a film koji je imenovan kao laureat dobija posebno dizajniranu statuu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.